Herecké výkony po celý večer podávali starostové partnerských měst spolu s hejtmanem Libereckého kraje Petrem Skokanem. Diváci ocenili v jejich podání noblesu oslav dávných let a hezky se poslouchaly projevy hostitelů ve staročeštině. Nevšední byla i soutěžní prohlídka hradu, při které muselo sedm osmičlenných týmů z jednotlivých zemí plnit úkoly, jako třeba rozeznání běžného vína od mešního. Zda právě tato disciplína přivedla český tým k vítězství se neví, ale jisté je, že se bavili všichni, kteří na hrad přišli.

„Každý rok se Oslavy odehrávají v jiném ze svazku tří měst, a naši radní Hedviku Zimmermannovou napadlo, přesunout zahájení jubilejního 10. ročníku na Grabštejn. Ujala se režie večera a podle bezprostřední atmosféry a veselí všech příchozích soudím, že to byla správná volba,“ řekl hrádecký starosta Martin Půta.

Oslavy Trojmezí pokračovaly v sobotu a v neděli vystoupeními hudebních skupin, dětských tanečních a pěveckých souborů, na své si přišli i sportovci jednotlivých měst.

Nejsledovanější byla přehlídka skupin mažoretek z Libereckého a Středočeského kraje, které nejprve v sobotu po obědě pochodovaly městem za doprovodu hornické kapely z Bogatyni, pak zcela zaplnily hrádecké náměstí a nakonec předvedly několika stovkám diváků svoji secvičenost na hřišti ZŠ T.G. Masaryka.

V sobotu večer se Horní náměstí proměnilo v neformální diskusní fórum, kde u piva či vína a za doprovodu hudby diskutovali nejen místní, ale také návštěvníci z Žitavy a Bogatyni, pro které byla zřízena mimořádná autobusová linka.

Definitivní tečku za zábavou a sportem obyvatel tří zemí udělalo v neděli večer převzetí štafetového kolíku starostou Bogatyni Andrzejem Grzmielewiczem, jehož město se stane pořadatelem příštích Oslav Trojzemí.