Tabulce řečníků vévodí primátor města Liberce. „Považuji to za naprosto logické. Jako předsedající řídím diskuzi zastupitelů, takže prakticky hovořím téměř ke každému projednávanému bodu zastupitelstva,“ uvedl pro Deník primátor Jiří Kittner.

Za vysilující to však primátor nepovažuje. „Baví mě to. Nepopírám, že skutečně není jednoduché řídit schůze zastupitelů, ale musím přiznat, že je to do jisté míry můj koníček. Vždy, když si někteří zastupitelé myslí, že po pěti hodinách diskuze budu unavený, tak zjistí, že se velice mýlí. To mě to právě začíná bavit,“ okomentoval své tabulkové prvenství mezi řečníky primátor.

Na druhé pomyslném pólu se však nachází dvacet procent celého zastupitelstva. Devět zastupitelů doposud nikdy ve vrcholném orgánu města nemělo zapotřebí projevit jakýkoliv názor.

Myšlenku, že jsou tito zastupitelé poněkud laxní Jiří Kittner neprosazuje. „Jistě je to člověk od člověka, ale zároveň se na tuto statistiku lze dívat tak, že to jsou právě ti zastupitelé, kteří se na zasedání řádně připravují a projednávané body mají již prodiskutované na klubu. Na zastupitelstvu pak již třeba jen nemají touhu se více exhibovat,“ zdůvodnil svou teorii primátor. Z devíti mlčících zastupitelů je celkem osm z Občanské demokratické strany a jeden od sociálních demokratů.

Jen diskuzí lze dojít změny

Opoziční zastupitel a krajský předseda Strany zelených považuje diskuzi za nutnou pro správná rozhodnutí. „Je pravda, že zastupitelská práce se neodehrává pouze na zastupitelstvu. Já jsem tam ale nekandidoval proto, abych tu mlčel ale naopak abych jednal,“ uvedl Jan Korytář, který obsadil stříbrné místo mezi řečníky. Podle něj je potřeba využít fóra devětatřiceti lidí , kde je možné navzájem spolu komunikovat. “Díky vstupování do diskuze se nám daří věci měnit.“

Množství opozičních zastupitelů v první desítce pak podle Korytáře značí, že se liberecké zastupitelstvo postupně proměňuje. „Pečlivě studujeme materiály předkládané radou a umíme se ozvat,“ vysvětluje si zvrat lídr Zelených.

Není to zdaleka tak jednoznačné

Náměstek primátora Milan Šír je přesvědčen, že nulový počet příspěvků v zastupitelstvu nemusí přímo znamenat nulovou práci. „Jistě jsou zastupitelé, kteří ač se v zastupitelstvu neprojevují, dělají mnoho práce pro toto město. Diskuze zastupitelů je samozřejmě velmi důležitá, ale ani ten, kdo mluví hodně nemusí být automaticky tím, kdo odvádí nejvíce práce,“ poznamenal náměstek. „Zas na druhou stranu by se někteří zastupitelé měli zamyslet, proč se do zastupitelstva nechali zvolit,“ dodal náměstek.

Jasně se pozná, kdo má zájem

Podle předsedkyně klubu strany SOS pro Liberec Lenky Halamové výsledky statistiky ukazují na fakt, kdo má zájem v zastupitelstvu obhajovat své myšlenky a názory. „Zastupitel by určitě neměl chodit do zastupitelstva města pouze jako hlasovací stroj. I opozice si ráda vyslechne názory ostatních zastupitelů. Jak nám je však chtějí sdělit, když mlčí, to nevím,“ podotkla Lenka Halamová.

Statistika může být zavádějící

S primátor se shoduje i jeho náměstek Ondřej Červinka. „Zapojovat se do diskuze je třeba, ale musí mít význam. To se však často neděje,“ připomněl. „Obecně si tak myslím, že podobné statistiky jsou zavádějící,“ dodal zastupitel .

zastupitel

mluvil

strana

Ing. Jiří KITTNER

646

ODS

Mgr. Jan KORYTÁŘ

240

ZELENÍ

Ing. Radomil MRKLAS

91

SOS

Jiří ŠOLC

65

SOS

Květoslava MORÁVKOVÁ

59

ZELENÍ

Ing. Jaroslav MORÁVEK

41

KSČM

Kamil Jan SVOBODA

33

SOS

Ing. Ondřej ČERVINKA

30

ODS

MUDr. Ivanka KOLOMÁ

30

SOS

Milan ŠÍR

29

ČSSD

Ing. Ivo PALOUŠ

28

ČSSD

Ing. Eva KOČÁRKOVÁ

15

SOS

MUDr. Jiří RICHTER

10

USZ

MUDr. Kateřina ABSOLONOVÁ

9

ZELENÍ

Ing. František HRUŠA

7

ČSSD

Mgr. Dana LYSÁKOVÁ

7

KSČM

PhDr. David VÁCLAVÍK, Ph. D.

6

ZELENÍ

Naděžda JOZÍFKOVÁ

5

ODS

Bc. Zuzana KOCUMOVÁ

5

USZ

MUDr. Vladimír ŠÁMAL

5

ODS

Lenka HALAMOVÁ

4

SOS

RNDr. Jan MACH

4

KSČM

Michael DUFEK

3

ODS

Mgr. Věra ROSENBERGOVÁ

3

SOS

Ivana BOBKOVÁ

2

SOS

Mgr. Pavel HARVÁNEK

2

SNK-ED

Ing. Ján PIŇKO

2

ČSSD

Ing. Petr ŠOUREK

2

SOS

MUDr. Jiří JANATA

1

USZ

MUDr. Jarmila OLIVOVÁ

1

SNK-ED

Ing. Pavel BERNÁT

0

ODS

Naděžda JAROŠOVÁ

0

ODS

Ctibor JECH

0

ODS

Jana KAŠPAROVÁ

0

ČSSD

Hana KONŠELOVÁ

0

ODS

Ing. Petr OLYŠAR

0

ODS

Martin SEPP

0

ODS

Jan VEVERKA

0

ODS

Ing. Vladimír VOJTÍŠEK

0

ODS