Zastupitelstvo minulý týden stáhlo návrh o prodeji okolních pozemků majiteli budovy Miroslavu Samkovi.

„Nelíbí se nám okolnosti okolo prodeje těchto pozemků a také současné nevyužívání a chátrání objektu,“ uvedl zastupitel za SOS pro Liberec, která byla hlavním odpůrcem zamýšleného prodeje. „Proto jsme zažádali o přezkoumání celé věci,“ dodal Šolc.

Místní jsou pro odstoupení od smlouvy

Machnínští obyvatelé jsou rádi, že se situace okolo léčebny začíná řešit. Při uzavírání kupní smlouvy v roce 1999 do ní protlačili věcné břemeno, podle něhož není možné během deseti let využívat objekt k ničemu jinému, než pro sociální nebo zdravotnické účely.

„Bylo by nejlepší, kdyby město léčebnu odkoupilo zpátky. Lidé v Machníně se mě na to pořád ptají a jsou zklamaní, že se tam po osmi letech stále nic něděje,“ uvedl Karel Schreiber z Občanského sdružení Machnín.

Majitel bývalé léčebny, Miroslav Samek, se podle svých slov pomalu smiřuje s možností, že mu město vypoví smlouvu.

„Svůj boj ale nevzdávám. Nadále sháním investora. Pro počáteční investici potřebuji 20 milionů korun, potom bych měl nárok na půjčku,“ řekl Miroslav Samek. Jeho záměr, udělat z léčebny domov péče o seniory, podle něj stále trvá.

„Jednám s potencionálním investorem, který chce ovšem objekt kompletní i s pozemky. To je důvod, proč budu nadále usilovat o jejich nákup,“ vysvětlil Samek.

Dalším důvodem, proč ani po osmi letech nesehnal na uskutečnění svého záměru finanční prostředky, je podle něj neochota města podporovat zdravotní nebo sociální aktivity.

„Peníze se bohužel dávají jinam,“ poznamenal Miroslav Samek.