„Chce se mi z toho až brečet. Zahrádky zakládali naši rodiče a stále tu jsou i ti, kteří tu byli již od začátku,“ sdělila Zlata Mečířová. Dvacítka majitelů zahradních domků žije nyní v zoufalé nejistotě, že o všechno přijdou.

Pozemek u starých pekáren mají v pronájmu od roku 1957. Na začátku letošního roku se rozhodli, že požádají město o odprodej. To jim ho s předkupním právem přislíbilo, přesto vyhlásilo výběrové řízení. „Dodali jsme veškeré materiály, o které nás úředníci žádali. Pan Mazáč z oddělení privatizace nám řekl, že to stačí,“ líčil události Jaroslav Měčíř. V té době byl Svaz zahrádkářů ochromen vážnými nemocemi, členové této kolonie tak jednali v zastoupení. Registrace po nich nikdo nechtěl.

Po prvním kole výběrového řízení zjistili neuvěřitelné. Předkupní právo nemají, nepřihlásili se jako zahrádkáři, ale jako fyzické osoby. „Úředník nás uvedl v omyl, přitom jsme ho žádali o pomoc,“ konstatoval Mečíř. Do druhého kola si pořídili plnou moc Svazu, ta však byla odmítnuta.

O jednání s úřadem písemné doklady nemají. „Nenapadlo nás, že by nás někdo uvedl úmyslně v omyl,“ řekla Zlata Mečířová. Vyjádření Josefa Mazáče se nepodařilo Deníku získat.

Budoucnost starousedlíků je nyní v rukou zastupitelů. Pouze ti mohou rozhodnout, komu pozemek prodají. Na dodržování zásad při prodeji ale poukazuje primátor Jiří Kittner. „Pokud se nebude ctít vítěz, nemusíme žádná výběrová řízení vyhlašovat,“ zdůraznil primátor. Upřednostnit jiného pak považuje za svévolnost.