„Je potřeba provést tolik výměn průkazů, že i kdyby začali řidiči chodit už dnes, nestihneme vyhovět všem. Apelujeme proto na řidiče, aby si pospíšili a neodkládali výměnu na poslední chvíli. Nemusí se jim to vyplatit,“ sdělil vedoucí oddělení registru řidičů libereckého magistrátu Roman Lipský.

Nápor přijde koncem roku

Úřady se tak připravují na nápor hlavně ke konci roku. Dá se předpokládat, že mnozí řidiči vstoupí do roku 2008 s neplatným průkazem.

„Tím se ale dopustí přestupku, za který jim hrozí postih. Kromě toho samozřejmě nebudou moci ani řídit,“ upozornil Roman Lipský.

Na Liberecku registrují úřady více jak 101 tisíc řidičů. Ve spádové oblasti Liberce jich jezdí se starými průkazy zhruba patnáct tisíc. Další dva tisíce eviduje Frýdlantsko. Tam je situace podobná.

„Žádný zvýšený zájem o výměnu průkazů jsme nezaznamenali. I u nás to řidiči odkládají. Budou mít ale smůlu, protože vyměnit stovky řidičských průkazů naráz nestihneme,“
uvedla mluvčí frýdlantské radnice Alena Švejdová.

Tamnější Městský úřad se přitom snaží na nutnost výměny upozorňovat kde se dá.

„Až třikrát týdně pouštíme výzvu v městském rozhlase. Vylepujeme také informační letáky na nástěnkách,“ dodala Alena Švejdová.

Na nový řidičský průkaz čekají zájemci nyní zhruba dvacet dnů. V závěru roku se ale lhůta nejspíš protáhne, kvůli předpokládanému vysokému počtu zájemců.

„Zapojíme maximum našich zaměstnanců a otevřeme všechny přepážky,“ řekl vedoucí oddělení registru řidičů. „Chtěl bych řidiče vyzvat, aby přišli co nejdříve. Vyhnou se tak zbytečným zmatkům, nepříjemnostem a dlouhým frontám,“ dodal.

Některé řidiče ale tato starost vůbec netrápí. někteří nemají čas a výměnu odkládají, jiní zase s novým průkazem nepočítají. „Je mi sedmdesát let a stejně skoro neřídím, takže už ani nový průkaz nechci,“ řekl Liberečan Josef Chára.