Osmnáct závad letos v prvním čtvrtletí odhalili hygienici na Liberecku. Celkem zkontrolovali 124 provozoven společného stravování a rozdali pokuty za 43 000 korun.
„Nezaznamenali jsme zatím žádné hrubé porušení hygienických zásad, nejčastější pokuty se pohybovaly pouze kolem pěti tisíc korun,“ sdělila Deníku tisková mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci, Zuzana Balašová.
Nejčastěji objevené závady se týkaly nedostatečného úklidu a hlavně nevhodné manipulace s potravinami.
„Jednou ze závad bylo také nekontrolované zchlazování vařených pokrmů, konkrétně zbytky gulášů a svíčkových v lednicích,“ sdělila své poznatky vedoucí odboru hygieny výživy Milena Frühaufová.
Díky těmto nedostatkům roste riziko nákazy nebo otravy jídlem. Většina střevních infekcí má povahu průjmových onemocnění provázených zvracením, teplotami a dehydratací.
Případy zdravotních komplikací, způsobených nevhodným zpracováním jídel v restauracích, evidují i na infekčním oddělení Krajské nemocnice v Liberci.
„Docela časté je nakažení salmonelou z důvodu přihřívání dříve udělaných jídel. Konkrétně se to týká především vajíček a kuřecího masa,“ informovala primářka infekčního oddělení Ludmila Nedvědová.