VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V restauracích zacházejí špatně s potravinami

LIBEREC - Skladování potravin při nevyhovujících teplotách, společné skladování syrových a vařených druhů nebo potraviny s prošlou záruční lhůtou. Takové jsou nejčastější závady objevené v libereckých restauracích a jídelnách.

30.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Kucei Miroslav

Osmnáct závad letos v prvním čtvrtletí odhalili hygienici na Liberecku. Celkem zkontrolovali 124 provozoven společného stravování a rozdali pokuty za 43 000 korun.

„Nezaznamenali jsme zatím žádné hrubé porušení hygienických zásad, nejčastější pokuty se pohybovaly pouze kolem pěti tisíc korun,“ sdělila Deníku tisková mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci, Zuzana Balašová.

Nejčastěji objevené závady se týkaly nedostatečného úklidu a hlavně nevhodné manipulace s potravinami.

„Jednou ze závad bylo také nekontrolované zchlazování vařených pokrmů, konkrétně zbytky gulášů a svíčkových v lednicích,“ sdělila své poznatky vedoucí odboru hygieny výživy Milena Frühaufová.

Díky těmto nedostatkům roste riziko nákazy nebo otravy jídlem. Většina střevních infekcí má povahu průjmových onemocnění provázených zvracením, teplotami a dehydratací.

Případy zdravotních komplikací, způsobených nevhodným zpracováním jídel v restauracích, evidují i na infekčním oddělení Krajské nemocnice v Liberci.

„Docela časté je nakažení salmonelou z důvodu přihřívání dříve udělaných jídel. Konkrétně se to týká především vajíček a kuřecího masa,“ informovala primářka infekčního oddělení Ludmila Nedvědová.

 

30.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační. HC Bílí Tygři Liberec.

Sen o finále Ligy mistrů se rozplynul. Liberec ve Švédsku prohrál

Coco.

Nová "pixarovka" Coco zavede diváky do okouzlující říše mrtvých

Už zítra představíme prvňáky ze ZŠ Doctrina a ZŠ a MŠ Jindřichovice pod Smrkem

Liberecko – Ve středu 17. ledna přinese Liberecký deník čtenářům další díl seriálu Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím představovuje tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení.

FOTO: Když není přírodní sníh, děla na svahy chrlí technický

Jizerské hory - Teploty pod bodem mrazu tento týden vydrží zřejmě i přes den. Ve skiareálech začali o víkendu intenzivně s výrobou technického sněhu. Začne také sněžit.

Vylovení, odbahnění, vysušení a 4,3 promile v krvi: podívejte se na videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 15. ledna 2018.

"Nemáme co ztratit. Chceme do finále," burcuje Ševc před odvetou ve Švédsku

Liberec – Extraligové trápení musejí pro dnešek hodit za hlavu. Před hokejisty Liberce stojí obří výzva – pokud zvítězí na ledě švédského Växjö, otevře se jim finálová brána Ligy mistrů.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>