„Osud kašny se mi nelíbí. Na Nerudově náměstí se stále nic neděje a žádný termín navrácení památky stále ještě nebyl dán,“ uvedl Miloš Krčmář, odborník na restaurování památek z Národního památkového ústavu v Liberci.

„Rekonstrukce náměstí se plánovala už před lety. Kašna však stále leží netknutá v sídle Technických služeb,“ dodal Krčmář.

Jeho slova potvrzuje i Magistrát města Liberec. „Neptunovu kašnu bychom určitě chtěli vrátit do historického jádra Liberce. Bohužel je to všechno o penězích, které chybí,“ informoval tajemník Marek Řeháček.

V rozpočtu pro rok 2007 se pro rekonstrukci Nerudova náměstí místo nenašlo. Přednost dostaly důležitější projekty. Zdaleka jistá není ani podpora v příštím roce.

V Liberci se zároveň množí názory, že pro kašnu by bylo vhodnější jiné místo v centru, nejlépe před radnicí. Takové řešení by se více zamlouvalo jak památkářům, tak Marku Řeháčkovi. „Bylo by to ale složité a nákladné. Museli by se totiž přemístit čtyři lampy, které jsou před radnicí,“ dodal tajemník.

Důležité je podle něj, že se podařilo dostat vzácnou kašnu mimo nebezpečí dalšího poškozování. Navíc je tato památka již více než z poloviny zrestaurovaná.