„Záměr je před schválením orgány městského obvodu,“ informoval starosta Vratislavic Luděk Oraný. Probíhají také stále jednání se Zdravotním ústavem. „Prostory bychom zrekonstruovali a měli v dlouhodobém pronájmu. Zahrada by pak byla také v areálu domova důchodců,“ popsal plány starosta.

V současnosti se předpokládá, že v lokalitě Nové Rudy vznikne až sto nových bytů. Rozvíjející se výstavbě přímo u Rušičky by mělo v blízké době přibýt i sídliště u pivovarských rybníků. Vratislavické mateřské školy již nyní hlásí plné stavy.

„Rodiče se chodí ptát, jestli máme volno i během roku. Předběžně se k nám hlásí čtyřicet dětí, bereme třicet,“ uvedla ředitelka mateřinky na sídlišti Hana Šimková. Nejinak to vidí ředitelka mateřské školy Lísteček na Rudě. I zde je pravidelně více zájemců než míst.

Že vznik školky je skutečnou raritou, potvrzuje Pavel Kalous z odboru školství libereckého magistrátu. „Od revoluce počet školek spíše klesal. Kopírovalo to celorebublikový trend, kdy dětí ubývalo,“ vysvětlil. Pokud Vratislavičtí se záměrem uspějí, bude se rekonstrukce budovy pohybovat v milionech. V současnosti jsou její prostory prázdné.