„Zatím zpracováváme stavební průzkum. Projekt na záchranu celého objektu máme,“ řekl starosta Hrádku Martin Půta.
Vrchní patro včetně větší části krovu se loni po desítkách let chátrání nečekaně propadlo.

Město proto jedná s památkáři, kteří však rozsáhlé rekonstrukci brání. Z Azylu totiž zůstaly částečně zachované historicky vzácné klenby.

„Podle statika by klenby technicky náročnou přestavbu zřejmě nevydržely. Při rekonstrukci bychom totiž na nich museli vystavět další patro a sestavit znovu celý krov,“ uvedl starosta.

Podle Miroslava Kolky z Národního památkového ústavu v Liberci by se musel rekonstrukce ujmout zkušený projektant. Budova je navíc na seznamu památek chráněných státem.

„Nebudeme proti, pokud rekonstrukce a přestavba objektu na byty nenaruší historické prvky stavby,“ sdělil Miroslav Kolka.

„Jedná se o jednu z nejstarších staveb svého druhu u nás. Pochází z první poloviny osmnáctého století. Stáří dokazovaly původní trámy,“ dodal.

Podle představ vedení města by měla rozpadlá budova v budoucnu vypadat podobně jako sousední druhé křídlo bývalého Azylu. Město ho přeměnilo na byty už v roce 2002. „Přestavba zde ale tehdy narušila historický ráz,“ podotkl Miroslav Kolka.

Po loňské zimě se část vzácného krovu Azylu zřítila. Hrozilo propadnutí celé střechy.

Neshody města a památkářů šly okamžitě stranou. Rozhodlo se o okamžitém šetrném snesení krovu a zabezpečení zdiva.

Na zahájení prací vydal Národní památkový ústav povolení 21. dubna 2006. Ještě tentýž den večer se ale krov a s ním i druhé nadzemné podlaží náhle zřítilo.

Památkáři poté zamítli žádost města zbylý objekt zdemolovat.