„Zmiňovaný ostrůvek má všechna povolení. V místě je povolena padesátikilometrová rychlost a té zcela vyhovuje,“ informoval Pavel Rychetský z libereckého odboru dopravy. Stavba zpomalující překážky souvisí s výstavbou vedlejší silnice. Měl by tu vzniknout přechod, který by měl být i osvícen.

Řidiči pak trvají na svém. „Místo je moc úzké. Také zde není dostatečné varování a není tu vidět,“ uvedl Jan Mikuláš. S jeho názorem se shodují i další oslovení řidiči. „Najednou se před vámi objeví a vy stačíte jen tak tak uhnout,“ potvrdil Karel Kupka.

Odborníci na bezpečnost v dopravě přesto na novém ostrůvku vidí více pozitiv než negativ. S řidiči v mnohém nesouhlasí. „Je to opatření, které má zpomalením provozu zajistit větší bezpečnost chodců. Nevidím v tom nic špatného,“ uvedl majitel liberecké autoškoly Jan Havlík. Upozornil, že v dopravě je potřeba chránit hlavně ty nejslabší, což jsou chodci.

Za jak dlouho bude ostrůvek dokončen záleží v současnosti na stavební firmě, která práce provádí. Již dnes však svoji funkci plní. Vozidla zde spomalují, někteří však na poslední chvíli.

Diskuzi o ostrůvku uprostřed rušné silnice zažili Liberečané již dříve, kdy byla podobná překážka umístěna v centru u Ambiente. Široká vozovka zde sváděla kde koho k závodění. Nyní si žádný z řidičů na omezování v jízdě v tomto místě nestěžuje.