„Na odstraňování poruch způsobených silným větrem se intenzivně pracuje a dodávky elektřiny jsou průběžně obnovovány,“ informovala Soňa Hendrychová, mluvčí Skupiny ČEZ.

Oproti ostatním krajům zde stromy padající na vedení odpojily nejvíce domácností. Jen na Liberecku pak bylo nahlášeno přes šedesát poruch.

„V průběhu jedné hodiny vyjely jednotky požární ochrany k deseti případům,“ uvedla mluvčí Hasičské záchranné služby Libereckého kraje Iva Michaličková.

Během dne se intenzita větru vystupňovala až na pětadvacet kilometrů v hodině. Hasiči byli voláni k stromům ohrožující obytné domy, vichřice odlupovala plechové střechy a kolila reklamní poutače.

Pohotovost měli také drážní hasiči. „Dvě jednotky zasahovaly u České Lípy. Tam musel pomáhat i jeřáb a záchranka. Další strom leží přes trať v Kořenově,“ informoval drážní hasič. Na Liberecku odklízeli stromy z trati pouze v Pilínkově směrem na Turnov. Padající kmen naštěstí trať minul o pár centimetrů.

Podle meteorologů by se měla situace do večera uklidnit. Vítr by měl klesnout na pouhých deset kilometrů v hodině. Od severozápadu by však měly dorazit na Liberecko bouřky.