Před 10 lety prodalo město objekt očního ústavu doktoru Miroslavu Samkovi. „Do smlouvy jsme tenkrát dostali podmínku, že se v areálu vybuduje sociální nebo zdravotní zařízení a na nic jiného nebude po dobu deseti let možné objekt využít,“ vysvětlil snahu obyvatel Machnína Karel Schreiber z místního občanského sdružení.

Machnínští už v současné době nevěří tomu, že v areálu nějaké takové zařízení vznikne. Spíše se podle Karla Schreibera obávají, že objekt definitivně zchátrá. „Za 10 let tady nový majitel neudělal vůbec nic,“ dodal Schreiber.

Majitel shání potřebné finance

Podle majitele Miroslava Samka jeho podnikatelský záměr stále trvá. Měl by zde vzniknout rehabilitační ústav pro důchodce, který by se však zaměřil spíše na bohatší klientelu. Jediným problémem chystaného projektu zůstávají peníze.

„Intenzivně sháníme investora, v poslední době máme dva zájemce. Jedná se o nejmenovanou mezinárodní firmu a soukromého investora z východu. Nyní zvažujeme jejich účast na projektu,“ uvedl Miroslav Samek. K využítí se nabízí i čerpání z fondů Evropské unie. Ani to však zatím úspěch nepřineslo.

„Také mě mrzí, že objekt chátrá. Je ale dost obtížné sehnat prostředky, když jste sám za sebe a nemáte nikoho za zády,“ zdůvodnil problémy s penězi Samek.

Odhad finanční částky, která bude zapotřebí na základní úpravy, činí 20 až 30 milionů korun.