Topíme si tím doma. Na uhlí nemáme peníze. Ať nám tedy město uhlí koupí,“ řekla žena z rodiny Kudráčových, která v domě bydlí.

Sousedům ale pomalu dochází trpělivost. Znečištěný vzduch dýchat nechtějí. Obtěžuje je i zápach.

„Na zahradě za domem pálí i pneumatiky a plasty. Mají tam vlastní skládku,“ řekla Deníku sousedka, která si nepřála být jmenována. Má obavy z případné msty. „Už jednou jsem si stěžovala a přišli mi vulgárně vynadat. Navíc mi neustále lezou přes plot na zahradu,“ dodala.

Finanční situace obyvatel domu není přitom podle sousedů vůbec špatná. „Celé noci svítí, denně jezdí autem na nákupy a na domu visí pět satelitů,“ uvedl soused, který si rovněž nepřál být jmenován.

Podle něj dělají Romové nepořádek i v okolí. „Jejich děti si občas pletou moji zahradu s veřejnými záchodky. Navíc se baví tím, že rozbíjejí po ulici skleněné lahve,“ řekl.

Na stížnost sousedů vyjížděla k domu už několikrát hlídka městské policie. „Strážníci ale nikdy nepřistihli obyvatele domu při přestupku. Nikdy je proto nemuseli pokutovat,“ sdělil ředitel liberecké městské policie Čestmír Hřebík.

Pokuty ale rozdával odbor životního prostředí, a to za nepovolené odložení odpadů mimo místa k tomu určená. Odstranění skládky však úředníci podle zákona nařídit fyzické osobě nemůžou.

„Sousedé ale mohou podat hromadnou stížnost na obtěžování zápachem a kouřem. Tak by se dala záležitost řešit,“ radí vedoucí odboru životního prostředí libereckého magistrátu Ivana Řimnáčová.