„Samici nám přivezli 23. dubna ze zoologické zahrady v Chemnitz, která nám ji darovala,“ uvedl ředitel liberecké ZOO David Nejedlo.

Samec Lojza byl ve výběhu čtyři roky sám a jak přiznávají pracovníci zahrady, chtěli ho nechat spíše jen dožít. „Potom, co jsme k němu přidali samici Lízu, však nečekaně ožil. Ošetřovatelé už pár několikrát viděli při páření,“ sdělil zoolog Lubomír Melichar.

Pár hlodavců zatím skoro nikdo z návštěvníků ani zaměstnanců nespatřil. Podle personálu jsou po většinu času zalezlí v noře a vylézají pouze jednou denně pro jídlo. „Ráno nalézáme ve výběhu velké množství ostnů, což je pro nás důkaz o jejich páření,“ dodal Lubomír Melichar.

Vedení zoologické zahrady nyní přistoupilo k tomu, že jim v přístupu do nory na nějaký čas zamezí. „Přece jenom máme také zájem na tom, aby si je návštěvník prohlédl,“ vysvětlil David Nejedlo.

Aby se pár cítil lépe a mohl se soustředit na reprodukci, upravila mu zahrada za minimální finanční prostředky výběh. který předtím připomínal jen betonovou díru. V současné době už je výběh alespoň náznakem jakéhosi biotopu.

Dikobraz srstnatonosý pochází z jihovýchodní a střední
Asie. Je to noční a samotářský živočich, který se živí převážně rostlinnou potravou. V nebezpečí může být agresivní. Jeho ostny zůstávají hluboko v ranách, mohou se zanítit a způsobit i smrt.