„Ráda házím hlavně šipky. Tato hra mě začala hrozně bavit,“ poznamenala klientka domova Anna Kurejová.

Jak správně hrát přijeli včera seniorům předvést profesionálové z Krkonošského Petánkového klubu z Vrchlabí, který úspěšně funguje už dvanáct let.

„Ve Vrchlabí hrajeme pétanque na vrcholové úrovni. Naším cílem je šířit tuto hru do okolí,“ řekl viceprezident klubu Martin Bartoš.

Projekt na výstavbu hřiště financoval nadační fond Veolia. Sloužit má nejen seniorům z domova, ale i ostatním starším lidem se zájmem o tuto tradiční a nenáročnou hru.

„Chceme podpořit aktivní život seniorů a současně posílit mezigenerační soužití obyvatel domovů pro seniory a obyvatel žijících v jeho okolí,“ uvedla ředitelka komunikace a marketingu Veolia Voda Eva Kučerová.

Umístění stávajícího hřiště předcházel široký výběr. „Nadace se po důkladném mapování nakonec rozhodla pro domov ve Františkově. Domov je otevřený široké komunitě a pořádá zde řadu aktivit,“ sdělila Kateřina Hodinková z Regionálního dobrovolnického centra Ještěd, které je zprostředkovatelem celé akce.

Nadační fond Veolia se dříve zabýval podporou výchovy a vzdělávání dětí, nyní se chce zaměřit na seniory. Podle Evy Kučerové se na podobná hřiště mohou těšit i senioři z jiných domovů důchodců v kraji.