"Postoj Slovenska k územní celistvosti Ukrajiny byl vždy velmi jasný. Dodržování mezinárodního práva je nevyhnutelné. Omlouvám se všem Ukrajincům za mojí nevhodnou reakci, která mohla podkopat jejich spravedlivé úsilí," napsal Matovič na twitteru a později v prohlášení úřadu slovenské vlády.

Očkování proti koronaviru je největší nadějí na zvládnutí pandemie
Boj o vakcíny proti covidu: AstraZeneca leží ladem, Sputnik vítězí

Matovičův pokus o žert o Zakarpatské Ukrajině kritizoval například ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Podle slovenských médií si Kyjev také předvolal zástupce slovenského velvyslanectví na Ukrajině a žádal oficiální omluvu od Matoviče. Slovenský ministr zahraničí v noci na dnešek na sociální síti napsal, že se svému ukrajinskému kolegovi za nevhodné výroky Matoviče omluvil.

Ruská anexe Krymu 

Zakarpatská Ukrajina patřila jako Podkarpatská Rus k prvorepublikovému Československu, ale po druhé světové válce byla postoupena Sovětskému svazu; v současnosti je součástí Ukrajiny.

Slovenský premiér Igor Matovič
Ruskou vakcínu Sputnik V chce Igor Matovič stůj co stůj

Rusko v roce 2014 po vojenské okupaci anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Navíc vojenskou podporou proruských separatistů vyvolalo válečný konflikt na východě Ukrajiny. Moskva opakovaně popírá, že by na dění na východě Ukrajiny měla vliv.