Z vyjádření Ficova a Kaliňákova advokáta a informací médií vyplývá, že obvinění souvisí také s podezřením na diskreditaci politických oponentů Směru-SD a bývalého prezidenta Andreje Kisky.

Policejní prezidium ČTK sdělilo, že při několika akcích bylo obviněno více osob; policie zveřejnila iniciály jmen tří z nich, které se shodují se jmény a příjmeními Fica a Kaliňáka. Z vyjádření elitní složky prokuratury vyplynulo, že Fico a Kaliňák čelí stíhání také pro podezření ze zneužití pravomocí. V kauze byli obviněni rovněž někdejší policejní prezident Tibor Gašpar a podnikatel s vazbami na představitele Směru-SD Norbert Bödör, jež jsou stíháni i v jiných záležitostech.

Denník N napsal, že případ souvisí s kauzou Očistec. Ta se týká podezření z korupce a ze zneužívání policie v době, kdy byl nyní opoziční Směr-SD u moci. Sociální demokraté odešli do opozice po porážce v parlamentních volbách před dvěma lety.

Podnikatel Daniel Křetínský (na snímku z 30. srpna 2016)
Křetinský nechal změnit titulní stranu Marianne. Redaktoři jeho krok odsoudili

"Jde o čistou politickou mstu, jde o čistý pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany," reagoval Fico na obvinění v prohlášení, které strana Směr-SD poskytla ČTK.

Ficův a Kaliňákův obhájce David Lindtner novinářům řekl, že podle obvinění stál expremiér v čele zločinecké skupiny. Poškozenými v případu jsou podle Lindtnera kromě jiných bývalý prezident Kiska, dále nynější ministr financí Igor Matovič či současný šéf sněmovny Boris Kollár. Podle listu Sme šlo o hledání "špíny" na zmíněné politiky, jež před volbami v roce 2020 byli v opozici; Kiska se jako prezident zase vymezoval vůči Ficovi.

Exprezident dříve tvrdil, že Fico stojí za jeho stíháním v daňové kauze, ve které byl Kiska minulý týden obžalován. V roce 2016 zase Fico, který byl tehdy premiérem, zveřejnil neveřejné informace o podnikání Matoviče.

"Už jen seznam poškozených je důkazem nad důkazy, že jde o politický revanš. Jsem obviněn proto, že jsem nahlas hovořil o daňových podvodech Matoviče a Kisky," uvedl trojnásobný premiér Fico.

Obviněn byl údajně i známý advokát 

Fico je nyní poslancem a má tak podle ústavy imunitu, která se ovšem týká pouze hlasování a výroků ve sněmovně a v jejích orgánech. S případným vazebním stíháním zákonodárce ale musí parlament vyslovit souhlas. Loni v prosinci policie obvinila Fica z trestného činu podněcování za to, že v době vyhlášeného nouzového stavu, zákazu shromažďování a zákazu vycházení s výjimkami během silné třetí vlny koronavirové nákazy vyzýval obyvatele k účasti na protivládní akci. Stíhání expremiéra následně zrušila prokuratura.

Při zmíněných policejních akcích byl obviněn také advokát Marek Para, který je známý jako obhájce kontroverzních osob a také svými kontakty s představiteli Směru-SD.

Ilustrační snímek
Důlní neštěstí na jihu Polska si vyžádalo životy čtyř lidí. Další se pohřešují

"Konečně přišli na řadu ti, kdo jsou ve struktuře postaveni nejvýše. Fico by se neměl skrývat za poslanecký mandát, a vzdát se ho," napsala na sociální sítí vicepremiérka Veronika Remišová.

Nynější slovenská vládní koalice si za jeden ze svých hlavních cílů stanovila potírání korupce a očistu společnosti od nekalých praktik. Po posledních volbách byla v zemi při několika vlnách zatýkaní zadržena a obviněna řada bývalých vysokých úředníků, pracovníků justice včetně soudců, jakož i podnikatelů. Ve zmíněné kauze Očistec jsou stíháni kromě jiných bývalý policejní prezident Gašpar a další někdejší ředitelé elitních policejních složek.