Německo registruje podobný počet celkových případů koronaviru jako Francie, podle německých úřadů však v zemi s nákazou zemřelo několikanásobně méně lidí. Německo totiž provádí velké množství testů a řada dalších států jej sleduje jako příklad dobrého zvládnutí pandemie, poznamenala agentura Reuters.

Německá kancléřka Angela Merkelová
Kontroly nemohou být věčně. Merkelová naznačila možnost otevírání hranic

Místní úřady se proto rozhodly částečně otevřít místní ekonomiku, bedlivě však monitorují další vývoj. RKI v úterý informoval, že reprodukční číslo, tedy údaj udávající kolik dalších lidí infikuje jeden nakažený, spadlo po několika dnech pod hranici jedné. To značí, že se šíření viru postupně zpomaluje.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Podle RKI se za poslední den z nákazy zotavilo dalších 1500 lidí, počet vyléčených přitom v zemi přesahuje množství nově nakažených již několik dní v řadě. Celkem se uzdravilo již 148.700 ze všech dosud infikovaných Němců.

Rusko hlásí mírný pokles nových případů

Rusko dnes ohlásilo 10 028 nově potvrzených případů nákazy koronavirem za uplynulých 24 hodin, uvedly tiskové agentury s odvoláním na krizový štáb. Je to mírný pokles oproti úterku s 10 899 případy a pondělku s rekordními 11 656 případy.

Celkový počet potvrzených případů v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel se blíží čtvrtmilionové hranici, podle agentury TASS se nakazilo celkem 242 271 lidí. Již v úterý se Rusko z hlediska počtu nakažených zařadilo na druhou příčku na světě po USA.

Velká Británie chce využít současnou pandemii koronaviru k zásadním změnám ve způsobu dopravy.
Místo aut kola a chodci. Británie využije pandemii k miliardové proměně dopravy

Počty mrtvých v souvislosti s covidem-19 jsou v Rusku v porovnání s nejvíce postiženými země relativně nízké. Za uplynulý den zemřelo 96 lidí s koronavirem, o den dříve to bylo 107. Celkový počet obětí už dosáhl 2212. Počet lidí, kteří se uzdravili, vzrostl o 4491 na celkem 48 003 od začátku pandemie.

Nejhorší zůstává situace v Moskvě, která hlásí 4703 nových případů, celkem pak už 126 004. Moskevský starosta Sergej Sobjanin nicméně minulý týden upozornil, že skutečný počet nakažených je mnohem vyšší, pravděpodobně může jít až o 300 tisíc lidí v hlavním městě s téměř 13 miliony obyvatel.

Španělsko má za den opět mírně více nakažených koronavirem

Španělsko oznámilo 184 nových úmrtí s covidem-19 a 439 dalších nakažených koronavirem, obě čísla jsou mírně vyšší než o den dříve, kdy přibylo 176 úmrtí a 426 nově nakažených. Celkem se ve Španělsku dosud potvrdilo 228 691 nakažených, z toho 27 104 lidí zemřelo a 140 823 nakažených se už uzdravilo. Informoval o tom dnes deník El País s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

"Nárůst se příliš neliší od předchozích dnů, počty jsou stabilizované. Máme 10 regionů, kde za den hlásí méně než 10 nových případů nákazy. Vývoj epidemie je podobný předchozím dnům a doufáme, že se na nízké úrovni udrží i ve dnech příštích," řekl dnes novinářům šéf úřadu pro nouzové situace ministerstva zdravotnictví Fernando Simón.

Kontroly na hranici s Rakouskem
Rakousko považuje otevření hranic s Českem za prioritu. Německo uvolní kontroly

V úterý oznámilo ministerstvo zdravotnictví 176 nových úmrtí z řad nakažených a o den dříve 123, což byl nejnižší údaj od 18. března. Také počty nových případů nákazy byly před několika dny nejnižší (373) od poloviny března a v posledních 11 dnech se drží až na jednu výjimku pod tisícovkou, v úterý to bylo 426 nově potvrzených případů.

Španělská vláda ale započítává už několik týdnů pouze případy nákazy potvrzené testem PCR, například server Worldometer uvádí zhruba o 40 tisíc více dosud nakažených v této zemi se 47 miliony obyvatel.

Kvůli koronaviru španělská vláda vyhlásila v zemi v polovině března nouzový stav, od té doby směli lidé z domu jen na nákup potravin a léků, k lékaři či do práce. Až 2. května mohli Španělé ven na procházku či za individuálním venkovním sportem, o týden dříve mohly na procházku poprvé po šesti týdnech děti. Na procházky a sportování stanovila vláda rozvrh hodin podle věkových kategorií, který mohou nyní regiony s příchodem teplejšího počasí změnit.

 #interaktivni-infografika|25844f47-a0f8-4a0b-94ac-1ffe54d47b2c#

Před týdnem se ve Španělsku směly po téměř dvou měsících omezení otevřít za přísných pravidel obchody a provozovny s plochou menší než 400 metrů čtverečních, musely ale mít s klienty dohodnutou schůzku předem. Tento týden vstoupila zhruba polovina země do další fáze uvolňování, která mimo jiné umožňuje i otevření zahrádek a restaurací s poloviční obsazeností. Do jednotlivých fází uvolňování vstupují oblasti po dohodě vedení regionů se španělskou vládou podle vývoje epidemie v dané části regionu. Uvolňování se má dovršit ve druhé polovině června, pokud se výrazně nezhorší epidemická situace.