„Pacient se probudil z uměle vyvolaného kómatu a zůstává napojen na mechanické ventilační přístroje, které mu pomáhají dýchat. Reaguje na verbální stimuly,“ napsala na sociálních sítích berlínská klinika Charité. 

Navalnyj až do svého onemocnění patřil k nejhlasitějším kritikům ruského prezidenta Putina a specializoval se na vyšetřování případů politiky v ruských nejvyšších kruzích.

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj.
Rusko bude vyšetřovat, zda se někdo pokusil zavraždit Navalného

Ruský opoziční lídr upadl do bezvědomí během zpátečního letu z cesty po Sibiři, během které navštívil také Novosibirsk. Ruští lékaři nejprve otravu vyloučili s tím, že v krvi ani v moči nenašli stopy toxinů. K žádosti o přesun Navalného do nemocnice v Německu nejdříve uvedli, že jeho stav není k transportu vhodný. Později ale dali k převozu na berlínskou kliniku Charité souhlas.

Německá kancléřka Angela Merkelová následně minulou středu informovala, že Navalnyj byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Řekla také, že Německo se bude se svými partnery v NATO radit o způsobech, jak na otravu ruského bloggera reagovat.

Náhlé onemocnění

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později řekl, že se Rusko chce od Německa dozvědět, jaká přesně látka způsobila to, že Navalnyj minulý měsíc náhle onemocněl. "Podle verze našich lékařů nešlo o otravu. Německým odborníkům se podařilo zjistit nějaký druh jedovaté látky. Spoléháme na dialog s našimi německými kolegy," uvedl Peskov.

Policejní vozy parkují 24. srpna 2020 před berlínskou kliniko Charité, kde je hospitalizován předák ruské opozice Alexej Navalnyj
Nikomu by to nepomohlo. Rusko odmítá obvinění z otrávení Navalného

Rusko doposud vyšetřování případu nezahájilo a tvrdí, že chybí důkazy o spáchání trestného činu. Peskov nicméně podle agentury DPA řekl, že pokud by se potvrdila přítomnost jedovatých látek ve vzorcích odebraných od pacienta, pak prý není pochyb o tom, že vyšetřování začne.