„Dostali jsme od potápěčů zprávu, že objev trosek umožnila dobrá viditelnost,“ oznámil letecký maršál Hadi Tjahjanto. „Jsme si jistí, že toto je místo kde letoun havaroval. Doplnil také, že mezi objevenými úlomky jsou části trupu s registračními údaji letadla.

Již dříve záchranáři z vody vytáhli kusy oblečení, kovové úlomky, kabely a také části lidských těl. „Doufejme, že mořské proudy a viditelnost pod hladinou zůstanou i nadále příznivé, abychom mohli pokračovat v pátrání,“ uvedl Tjahjanto.

Příbuzní cestujících letu SJ182 indonéské společnosti Sriwijaya Air očekávají na letištích v Jakartě a Pontianak zprávy od záchranářů…
Indonéské aerolinky ztratily spojení s letounem. Zřejmě se zřítil do moře

K průlomu v hledání letounu aerolinek Sriwijaya Air přispěl sonar vojenské lodi, který zachytil signál na místě, které odpovídalo poslední známé lokaci, kde se s piloty ztraceného stroje podařilo spojit.

Co nehodu způsobilo je zatím neznámé. Světlo by do případu mohly vnést údaje z černých skříněk, které se záchranářům v neděli podařilo objevit. Neštěstí s největší pravděpodobností nepřežil nikdo z 56 pasažérů a 62 členů posádky. 

„Jménem vlády i všech Indonésanů bych chtěl vyjádřit hlubokou soustrast všem, které tato tragédie zasáhla,“ řekl indonéský prezident Joko Widodo. „Děláme vše pro to, abychom našli všechny oběti. Společně se modlíme, aby to bylo možné,“ oznámil a dodal, že nařídil Národní komisi pro bezpečnost v dopravě zahájit vyšetřování.

Trosky objevili rybáři

Rybáři z oblasti mezi ostrovy Lancang a Laki, které jsou součástí souostroví Tisíc ostrovů severně od pobřeží Jakarty, slyšeli v době zmizení letounu explozi. „Slyšeli jsme něco vybuchnout. Mysleli jsme, že to je bomba nebo tsunami, protože jsme viděli vytrysknout velké množství vody,“ řekl agentuře AP muž jménem Solihin.

„Silně pršelo, počasí bylo opravdu špatné, takže bylo těžké něco vidět. Ale poté, co se ozval výbuch, jsme viděli velkou vlnu. Byli jsme v šoku a o chvíli později jsme spatřili kusy letadla a paliva,“ popsal přímo z místa neštěstí.

Ministr dopravy Budi Karya Sumadi uvedl, že let SJ182 měl hodinové zpoždění a odstartoval ve 14:36 odpoledne tamního času (8:36 CET). Z radarů zmizel o čtyři minuty později poté, co pilot požádal leteckou kontrolu o možnost sestoupit do letové hladiny 29 tisíc stop (8,8 kilometru).

Letadlo nemělo závady

„Víme o zprávách z Jakarty o tragédii letu Sriwijaya Air SJ182,“ uvedla v prohlášení společnost Boeing. „Naše myšlenky v tuto chvíli patří posádce, cestujícím i jejich rodinám. Jsme v kontaktu s aerolinkami a jsme jim připraveni v tuto těžkou dobu poskytnout veškerou pomoc.“

Dopravní letoun Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX měl nad USA problémy s motorem. Stroj musel nouzově přistát

Šéf společnosti Sriwijaya Air Jefferson Irwin Jauwena uvedl, že 26 starý letoun, který v minulosti sloužil jiným aerolinkám v USA, byl zcela letuschopný. V den havárie absolvoval lety do Pontianaku a také města Pangkal Pinang. „Technici ve správě uvedli, že všechno je v pořádku a letoun je schopný provozu,“ uvedl a dodal, že ke zpoždění došlo kvůli špatnému počasí, nikoli kvůli závadě na letadle. 

Na palubě podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka nebyli žádní Češi a zřejmě ani obyvatelé jiných zemí EU. „Upřímnou soustrast všem rodinám, které ztratily své blízké při havárii letadla SJY182 nedaleko Jakarty. Podle naší ambasády v Indonésii nebyli na palubě žádní občané ČR a zřejmě ani zemí EU,“ napsal v sobotu na twitteru.