Předchozí
1 z 10
Další

Monte, Rovinj, Istrie

Ikonické restaurace v Chorvatsku. Monte v Rovinj na Istrii se pyšní michelinskou hvězdou.Monte v Rovinj na Istrii se pyšní michelinskou hvězdouZdroj: se svolením Monte

Restaurace s oceněním jedné červené hvězdy od Michelina. Pokud host hledá kulinářský zážitek a nehledí na peníze, je to místo pro něj. Nachází se v srdci jednoho z nejromantičtějších měst na Jadranu.

Nabízí kreativní a nápadité pokrmy se zaměřením na istrijské suroviny. Jde o zážitkovou gastronomii, cena tak začíná na 155 euro. Lze si vybrat ze tří menu: červené těží maximum z krále moří – humra, zelené čerpá z vegetariánských receptů, modré je „balanc mezi mořem a pevninou“. Restaurace se pyšní i širokým výběrem špičkových vín.

Zdroj: Youtube

Foša, Zadar, Dalmácie

Ikonické restaurace v Chorvatsku. Foša v Zadaru.Foša v ZadaruZdroj: se svolením Foša

Na svou hvězdu v bibli gurmánů čeká zadarská restaurace Foša, průvodce ji zatím „jen“ doporučuje. V popředí jídelníčku jsou ryby v nejrůznějších podobách. Návštěvníci místo najdou padesát metrů od zadarské Pevninské brány, historické památky, která dříve sloužila jako hlavní vstup do města. V létě mohou hosté využít atraktivní venkovní prostor přímo u moře s nádherným výhledem. Na výběr je i degustační menu, vinný lístek nabízí i špičková vína typická pro Dalmácii.

Zdroj: Youtube

Konoba Mate, Pupnat, Korčula

Ikonické restaurace v Chorvatsku. Konoba Mate.Ikonické restaurace v Chorvatsku. Konoba MateZdroj: se svolením Konoba Mate

Rodinná krčma se nachází v malebné vesničce Pupnat, asi třináct kilometrů od Korčuly. Téměř čtvrtstoletí se majitelé věnují zachování původní gastronomické tradice ostrova.

Oplývá zeleninou a pomalu vařeným nebo grilovaným masem. Zručná šéfkuchařka pozvedla v této taverně dezerty na nebeskou úroveň. Díky svému přístupu udržitelné gastronomie, jako je vlastní pěstování zeleniny, získali v Konobě Mate zelenou michelinskou hvězdu.

Zdroj: Youtube

Volsonis, Krk

Ikonické restaurace v Chorvatsku. Bar Volsonis na ostrově Krk.Bar Volsonis na ostrově KrkZdroj: se svolením Volsonis

Koktejly, živá hudba, noční život. Jedno z nejzajímavějších míst na chorvatském pobřeží Jaderského moře je Volsonis, jeden z největších barů na ostrově Krk. Návštěvníci si dávají jídlo k popíjení, od pizzy přes těstoviny, saláty, rybí chody, domácí klobásky a sendviče až po dezerty.

Hosté zamíří do příjemné zahrady či podzemních katakomb, v lokalitě dva tisíce let starého velkého římského archeologického naleziště. Tak hluboko, že některé části jsou pod úrovní hladiny moře.

Zdroj: Youtube

Trošt, Vrsar, Istrie

Ikonické restaurace v Chorvatsku. Trošt Vrsar, Istrie.Ikonické restaurace v Chorvatsku. Trošt Vrsar, Istrie.Zdroj: se svolením Trošt Vrsar

Vrsar je malé, půvabné městečko ležící na kopci, které v minulosti bývalo rybářskou vesnicí. V místní konobě vládně hřejivá atmosféra plná zvuků lehké středomořské hudby a praskání ohně v krbu, interiér přiznává rybářskou tradici. Mezi speciality patří čripnja pod zvonem, tedy pomalu pečené i vařené a zároveň dušené ve šťávě. Dále grilované gradele - čerstvě ulovené ryby, nebo istrijská polévka s právě opečeným chlebem.

Již třicet let je v tamní nabídce tatarák, základem je dlouho marinované maso a až sedmnáct ingrediencí.

Zdroj: Youtube

Restaurace Panorama, Dubrovník

Restaurace a bar Panorama v DubrovnikuRestaurace a bar Panorama v DubrovníkuZdroj: Shutterstock

Dechberoucí výhled na Dubrovník je z hory Srd. Na ní se nachází restaurace Panorama s úžasným výhledem na historické město a výbornými místními specialitami. Ceny však jsou s vysokohorskou přirážkou. Nejkratší cesta tam z města je lanovkou, za níž si znovu připlatíte. Jde to i náročnější túrou pěšky. Zájem o rezervace je velký, restaurace je až do září plná.

Zdroj: Youtube

Ćiri Biri Bela, Split

Zdroj: Youtube

Kavárna a restaurace se nachází v půvabném dvoře historického domu v srdci starého města Splitu, hned za divadlem. Otevřeli teprve před pár lety, ale brzy opanovali vrchol regionálního žebříčku na cestovatelském webu TripAdvisor. Jako rodinný podnik provozují také velkou farmu ve vnitrozemí, kulinářská filozofie je jasná: využívání sezonních, lokálních, organických surovin a ruční zpracování. Delikátní pokrmy připravují přímo na terase.

Konoba Tri Piruna, Vodice

Zdroj: Youtube

Patrně nejlepší a nejprestižnější restaurace v destinaci Vodice, která je oblíbená i u Čechů. Michelin ji doporučuje. Velké a vyzrálé steaky nejvyšší kvality jsou lákadlem tohoto podniku. Mezi specialitami je čerstvý humr s citronovou pěnou či chobotnice se špenátem.

Konoba Ranč, Tučepi, Makarská

Zdroj: Youtube

Místo s duší Dalmácie. Hosté mohou sedět v olivovém háji a užívat si nejen příjemnou atmosféru, ale i skvělá místní jídla včetně steaků a ryb. Přehnaný luxus chybí, na návštěvníky však dýchne pohoda a tradiční Chorvatsko.

Liburnija Pizza & Restaurant, Biograd na Moru

Restaurace Liburnija v Biogradu na Moru.Restaurace Liburnija v Biogradu na MoruZdroj: Deník/Přemysl Spěvák

V restauraci Liburnija v Biogradu najdete jídelní lístek v češtině a v aktuální sezoně dokonce českého číšníka. Chorvatský majitel žije část roku v Praze. Češi si lokál našli i díky příznivým cenám. Nejde o vysokou gastronomii. V předkrmech lze přesto nalézt i tradiční pažský sýr.

V hlavních jídlech nechybí čevabčiči s hranolkami, ale ani rybí speciality a plody moře jako grilované olihně.

Zdroj: Youtube