„Vážení a milí spoluobčané, pan kardinál Dominik Duka mě požádal o vystoupení při příležitosti Velikonočních svátků. Rád jsem mu vyhověl,“ začal Zeman svůj proslov. „Dnes nebudu mluvit o politice, nebudu mluvit o ekonomice, a dokonce ani o koronaviru. Budu mluvit o Velikonocích, protože Velikonoce jsou poselstvím naděje. Jsou příběhem zmrtvýchvstání a vzkříšení, ale jsou také návratem jara.“

Ilustrační foto.
Koronavirem se v ČR nakazilo 5905 lidí. Češi porušují vládní nařízení

Česká společnost podle Zemana není mrtvá, ale zraněná. „A my všichni bychom ji měli uzdravit. Nemůžeme ji uzdravit nenávistí, která se občas objevuje na sociálních sítích, ale můžeme ji uzdravit přátelstvím, láskou, vzájemnou sympatií, solidaritou a sounáležitostí,“ uvedl prezident.

Následně vyzval k lásce k dětem, které označil za budoucnost, i starým lidem. „Kdysi jsem navštívil Kralice. A tam je památník tamní Kralické bible, ten památník je ve tvaru rozevřené knihy, a na něm jsou pouze tři slova: Bůh láska jest. A proto bych vám všem chtěl popřát víru, naději a lásku," uzavřel svůj proslov.

Ekonomika se nezhroutí

Zeman dnes hovořil také v pořadu televize Prima Partie. Zde komentoval například ekonomiku, která se podle něj nezhroutí. „Nejdříve uzdravíme populaci, pak finance,“ dodal. Doporučil také navýšit investice a začít půjčovat finance podnikům. Česká republika se má podle Zemana snažit udržet současnou životní úroveň a investovat do dopravy či bydlení. Zeman také uvedl, že by zrušil některé daňové výjimky a zdanil solární dotace, aby stát získal potřebné desítky miliard. „Vláda musí mít politickou odvahu,“ míní.

Podle prezidenta České republiky není možné ekonomickému růstu obětovat lidské životy. „Uzdravme opatřeními populaci a pak pusťme ekonomiku. Ztratíme tím dva nebo tři měsíce, ale zachráníme lidské životy,“ řekl Zeman.

Premiér Andrej Babiš vystoupil 9. dubna 2020 večer s projevem odvysílaným třemi hlavními televizemi a Českým rozhlasem-Radiožurnálem
Babišovo velikonoční poselství: Stále nemáme vyhráno. Další čtyři dny rozhodnou

Vyjádřil se také ke kauze sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6. Krok radnice označil za hloupý, zároveň ale kritizoval trestní stíhání, kterým Rusko na odstranění sochy reagovalo. Podle Zemana jde o kontraproduktivní vměšování se státních záležitostí.

Prezident komentoval také svůj zdravotní stav. Divákům sdělil, že ani on, ani jeho rodina nemají koronavirus.