O změnách ve volební praxi pro říjnové senátní a krajské volby bude Sněmovna rozhodovat 19. srpna, řekl novinářům místopředseda STAN Petr Gazdík.

Hamáček zmínil i korespondenční volbu. „Byli jsme kritizováni, že jsme nenavrhli korespondenční volbu, ale já chci jasně říci, že ve chvíli, kdy ve Sněmovně není politická vůle hlasovat pro korenspondenční volbu, tak je zbytečné ji nabízet," řekl.

Jarmila Rážová.
Hygienici představili semafor pro okresy. Na hraně druhého stupně je Praha

Návrh na zavedení korespondenční volby podle jeho slov nabídla ČSSD už dříve, ale všechny strany byly proti. Legislativní podobu změn plánuje ministerstvo vnitra předložit vládě 17. srpna. Parlament by je měl schválit do konce srpna tak, aby v září mohli být proškoleni komisaři. Hamáček počítá s tím, že návrh bude schválen ve stavu legislativní nouze. 

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna na tiskové konferenci upřesnil, že lidé v karanténě budou moci odevzdat svůj hlas ve středu 30. září od sedmi do patnácti hodin, tedy dva dny před otevřením standardních volebních místností.

Odměna pro členy komisí se zvýší o 500 korun

V případě, že by se tvořily fronty, se otevírací doby prodlouží, aby mohli hlasovat všichni.

„Voliči u sebe musí mít průkaz totožnosti a následně rozhodnutí hygieny o nařízené karanténě, případně vystavenou neschopenku od lékaře,“ doplňuje Mlsna. Pokud neschopenku volič mít nebude - například protože je živnostník -, měl by mít podepsané potvrzení o karanténě od lékaře.

Odměna pro členy volebních komisí se zvýší o 500 korun, protože práce bude komplikovanější, řekl také místopředseda ODS Martin Kupka. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek vyzval voliče, aby se nebáli počátkem října k volebním urnám přijít, volby budou podle něj bezpečné. Pomoc při volbách zajistí armáda.

O zavedení korespondenčních voleb, jak o ně část opozice usiluje, budou strany dál diskutovat.

Odběrové místo na testování nákazy koronavirem. Ilustrační snímek
ON-LINE: Za úterý v Česku přibylo 290 nakažených. Nejvíce od konce června

Strany už dříve odmítly možnost zavedení volebních zmocněnců, s výhradami souhlasí s hlasováním z auta na drive-in stanovištích, zřízením speciálních volebních okrsků v uzavřených domovech seniorů a výjezdových komisí vybavených ochrannými pomůckami.

Už před týdnem se strany shodly, že změny volební praxe se budou týkat pouze říjnových senátních a krajských voleb a nové možnosti hlasování budou moct využít pouze ti, které do karantény pošle lékař nebo hygiena.

Hamáček na úvod konference zmínil i pomoc Bejrútu. „Jde o bezprecedentní explozi. Na místo zamíří čeští hasiči, kteří mají specializovaný tým pro vyhledávání osob v zavalených oblastech. Čekali jsme na souhlas z libanonské strany a pokud zvládneme vyřídit veškeré dokumenty, tak by tým měl odletět kolem 16. hodiny. Jde o 37 osob, včetně kynologů se psy, je tam lékař, statik a další příslušníci hasičského záchranného sboru.