Lososová pomazánka
Ingredience: 250 g tvarohu, 100 g rostlinného tuku, 1 lžíce petrželky, 150 g uzeného lososa, sůl
Postup: Rostlinný tuk utřete se solí, přidejte tvaroh a vyšlehejte v hladkou pěnu. Rozmixujte uzeného lososa a přidejte do pěny, promíchejte. Podávejte na bílém pečivu.

Játrová pomazánka
Ingredience: 75 g másla, 150 g kuřecích jater, 1 střední cibule, sůl, pepř
Postup: Cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte lžičku másla, přidejte pokrájená játra, mírně podlijte vodou nebo vývarem a duste doměkka. Potom játra pomelte a ušlehejte se zbylým máslem, dochuťte solí a pepřem.

Pomazánka z nivy
Ingredience: 70 g másla, 200 g sýra Niva, 75 g křenu
Postup: Do utřeného másla zašlehejte jemně nastrouhanou nivu a čerstvě nastrouhaný křen. Podávejte s čerstvým pečivem.
Tuňáková pomazánka na okurce
Ingredience: 150 g tuňáka v oleji, konzerva, 3 vejce, ½ citronu, 100 g sýra Cottage, 1 lžička hořčice plnotučné, 1 lžíce olivového oleje, sůl
Postup: Tuňáka z konzervy vytáhněte z oleje a nechte okapat. Uvařte si tři vejce natvrdo, pak je pokrájejte a umíchejte s tuňákem, přidejte sýr Cottage, plnotučnou hořčici, lžíci olivového oleje a šťávu z poloviny citronu. Až je pomazánka hladká, naneste ji na okurky, které jste nakrájeli na plátky.

Česneková pomazánka
Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 50 g rostlinného tuku, 50 g smetany 33%, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, mletá paprika
Postup: Měkký tvaroh rozšlehejte s rostlinným tukem do pěny a postupně za stálého šlehání přidávejte najemno nasekanou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř a papriku. Podávejte na tmavém pečivu.