Zákaz prodeje mentolových cigaret může pomoci tomu, aby mladí lidé vůbec nezačali kouřit, uvedlo Centrum pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

"Mentol dělá z kouření zdánlivě příjemnější zážitek, neboť vyvolává chladivý pocit při kontaktu se sliznicemi," řekl vedoucí centra Adam Kulhánek. Díky mentolové příchuti je kouř z ochucených cigaret pro kuřáka méně dráždivý, proto ho podle Kulhánka může vdechovat do plic intenzivněji a ve větším množství.

Cigarety, kouření - Ilustrační foto
Mentolové cigarety končí. Škodily více než obyčejné

Cigarety s mentolovou příchutí používalo osm procent dospělých kuřáků v zemích EU, vyplývá ze studie Eurobarometr z roku 2017. Podle společnosti Imperial Brands se v Česku kouřily v naprosté většině takzvané práskací cigarety, u kterých kuřák mění chuť stisknutím filtru. Čistě mentolové cigarety používalo asi 20 tisíc kuřáků, odhadla firma.

Mátová příchuť zůstane u elektronických cigaret

Z kuřáků mentolových cigaret se podle dubnového průzkumu pro společnost Philip Morris skoro polovina vrátí ke klasickým cigaretám bez příchuti, 37 procent si chtělo "mentolky" nakoupit do zásoby. O přechodu na zahřívaný tabák přemýšlelo 27 procent kuřáků mentolových cigaret. Distributor cigaret British American Tobacco upozornil, že příchuť máty zůstane u elektronických cigaret.

Kouření a koronavirus - Ilustrační foto
Kouříte? Pak jste náchylnější ke koronaviru, varují odborníci

Cigarety s příchutěmi zmizely z obchodů v roce 2016, kdy se na krabičkách objevila také obrázková varování. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu se předloni meziročně zvýšila spotřeba cigaret o 0,7 procenta na každého obyvatele, tedy včetně novorozeňat. Zvedla se o 14 cigaret na rok na 1992 kusů. V roce 2016, kdy se varovné obrázky povinně na krabičkách objevily, činila spotřeba 1986 kusů na obyvatele.