„Dezinformátory můžeme rozdělit do dvou skupin. Jedna jsou naši čeští dezinformátoři, kteří šíří dezinformace různých typů, ale většinou se na ně dá selským rozumem reagovat. Jsou ve svých sociálních bublinách, navzájem se ubezpečují, že mají pravdu. Druhá skupina je daleko nebezpečnější. To jsou státní aktéři, kteří na naši zemi útočí dezinformacemi. Státními aktéry jsou Rusko následované Čínou, ale i Írán a další,“ přiblížil Koudelka.

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí v Praze
Zaměstnanec ministerstva zahraničí pracoval pro Rusy. Úřad musel opustit

Už minulý týden nastínil tři nejčastější typy dezinformací, které se v České republice nyní šíří a které mají za cíl českou společnost znejistět a destabilizovat. „Za prvé: bez Ruska nebude dostatek energie na zimu, proto je nezbytně nutné se s Ruskem bilaterálně dohodnout. Za druhé: protiruské sankce poškozují více Evropany než Rusko, a proto nedávají smysl. Za třetí: evropské státy upřednostňují pomoc Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům před pomocí vlastnímu obyvatelstvu,“ vypočítal Koudelka.

Nicméně dezinformační scéna na našem území vydatně působila ještě před válkou, na což upozornil i premiér Petr Fiala (ODS), který českou kontrarozvědku v pondělí navštívil. „Není náhoda, že dezinformační skupiny byly aktivní mezi antivaxery a nyní jsou aktivní ve zpochybňování spravedlivé obrany Ukrajiny. Vůbec není jednoduché to, jak na to má reagovat demokratický stát,“ řekl předseda vády.

Omezení činnosti ruských agentů

BIS ve své zprávě upozornila na jednoho z vlivových agentů, který působil ve prospěch orgánů ruské státní moci. Měl vazby mezi novináři a zprostředkované kontakty mezi politiky, přičemž tyto kontakty využíval k nastolování proruské politické agendy.

„Vlivová skupina, jejíž je tento agent součástí, disponovala dostatkem finančních prostředků k tomu, aby udržovala a dokonce rozšiřovala okruh proruských novinářů a aktivistů, kteří by kromě výroby alternativního mediálního obsahu pořádali veřejné akce využitelné ve prospěch ruské propagandy,“ napsala kontrarozvědka. Podrobnosti ovšem nezvěřejnila.

Výroční zpráva BIS za rok 2020:

Ředitel BIS Michal Koudelka
Výroční zpráva kontrarozvědky BIS: Pandemie byla černá labuť, stojí v dokumentu

Ruskou zpravodajskou činnost se podařilo výrazně omezit po odhalení, že za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích před osmi lety stála ruská zpravodajská služba GRU. „To byl veliký zlom pro bezpečnost České republiky. Následující kroky znamenaly vyhoštění velkého množství diplomatů a velkého množství zpravodajských důstojníků,“ doplnil Koudelka.

Ruské rozvědce se tak v Česku podstatně zkomplikovala práce. „Ruská zpravodajská přítomnost z tradičních pozic, to znamená zpravodajců legalizovaných na zastupitelském úřadě, je na velmi nízké úrovni a nepředstavuje tak zásadní riziko pro bezpečnost v České republice,“ upřesnil šéf kontrarozvědky.

Změna metod 

Nicméně ruští špioni na našem území stále působí. Museli ale změnit metody a přizpůsobit se situaci. To pak podle Koudelky zásadně ztěžuje jejich práci a omezuje množství informací, které mohou získat.