S covidem-19 dosud zemřelo 20.194 lidí, poslední tisícovka úmrtí přibyla za osm dní. Před měsícem bylo úmrtí o 4000 méně.

Zatížení nemocnic zůstává vysoké. Hospitalizovaných bylo k pátku 7266 pacientů s covidem-19, nad sedmi tisící je počet posledních pět dnů. Pacientů ve vážném stavu je rekordních víc než 1500 v posledních dvou dnech, k pátku počet klesl zhruba o 40 na 1507.

Lidé na ulici v Trutnově. Ilustrační snímek
Vláda od března omezí volný pohyb osob na území obce, uzavře školy i školky

Volných je podle dat ministerstva zdravotnictví 15 procent lůžek intenzivní péče, pro pacienty s covidem jich 180. Standardních lůžek s kyslíkem je pro nakažené k dispozici téměř 700. Připraveny jsou také stovky takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou za běžného provozu určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

Reprodukční číslo koronaviru je poprvé od 10. ledna nad 1,2

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření koronaviru v Česku stouplo na 1,22. Nad hodnotu 1,2 se údaj, který udává průměrný počet dalších nakažených od každého pozitivního, dostalo poprvé od 10. ledna. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo předpokládá, že číslo bude dál růst.

Hranice obcí v ČR.
Mapa katastrů všech obcí: Zjistěte, kam smíte a kam ne. Stačí zadat své místo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek ve Sněmovně řekl, že čeká zvýšení reprodukčního čísla až na hodnotu mezi 1,3 a 1,4. Tam bylo naposledy počátkem roku. Aby se šíření nákazy začalo zpomalovat, musí reprodukční číslo klesnout pod hodnotu jedna.

Epidemie zahlcuje české nemocnice, na jednotkách intenzivní péče je rekordních více než 1500 pacientů s nemocí covid-19. Pro zpomalení šíření nákazy vláda v pátek přijala další zpřísnění opatření, platit bude od pondělka na tři týdny.

Zakázané budou s výjimkami cesty mimo okres, zavřou se školky i zbývající otevřené školy a další obchody. Zpřísní se také pravidla pro zakrytí nosu a úst, začít má zatím dobrovolně testování na koronavirus ve firmách.

Reprodukční číslo je jedním ze čtyř parametrů pro koronavirový index PES, který je po přepočtu dva týdny v nejpřísnějším pátém stupni. K dnešku má 78 bodů, od středy do pátku byl na 80 bodech, v úterý měl 82 bodů. Původně se indexem měla řídit opatření proti šíření nákazy, ale nyní už jeho hodnota není relevantní. Hlavním ukazatelem je pro vládu naplněnost nemocnic.

Z dalších parametrů pro výpočet indexu vzrostl i průměrný počet nakažených na 100.000 obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Oba údaje se zhoršují několik týdnů. Mírně se snížil podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.