Zjevně falešnou a poplašnou SMS, která měla poškodit kandidáta Petra Pavla, prověřovala i policie.

Otázka pro tento týden: Myslíte si, že současná vládní garnitura chce obnovit v Česku cenzuru? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Podobných nesmyslů jsou sociální sítě plné. Vláda Petra Fialy se s nimi rozhodla aktivně bojovat. Zřídila kvůli tomu i funkci zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, do níž jmenovala Michala Klímu. Ten čelil od samého počátku velké kritice opozice.

Český premiér Petr Fiala
Domácnosti chudnou a bojí se. Krizi zvládneme, inflace klesne, ujistil Fiala

Z jeho dílny unikly pasáže Akčního plánu, který obsahoval například návrh na podporu neziskových organizací, jež se věnují mediálnímu vzdělávání, nebo transparentní státní podporu médií částkou sto milionů korun.

Materiál zatím vláda neprojednala, ale i to, co se dostalo na veřejnost, vzbudilo nevoli hnutí ANO a SPD. „Pokud je venku Akční plán, z něhož vláda začala couvat, je to špatně. Vždyť ten obsahoval brutální cenzuru a uplácení jednoho typu médií a trestání jiných,“ řekl Deníku 1. místopředseda ANO Karel Havlíček.

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

O potlačování svobody slova mluvil i Andrej Babiš. Manželka miliardáře Pavla Tykače Ivana v MfD v souvislosti s odsudky Babišových voličů a Pavlových kritiků napsala: „To už se zase dostáváme do doby, kdy své kritické názory budeme raději skrývat, abychom neuškodili sobě nebo svým blízkým?“

Zeptáme se Petra Fialy ve čtvrteční debatě Deníku od 12:00.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.