Požár bytu v 11. patře panelového domu v Bohumíně je o to tragičtější, že se s největší pravděpodobností jednalo o dílo žháře. Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček a uvedl, že policie zadržela podezřelého muže. V hořícím bytě přišli o život tři dospělí lidé a tři děti, dalších pět osob zahynulo při zoufalém pokusu zachránit si životy skokem z okna. 

Panelový dům ve kterém v sobotu 8. srpna při požáru bytu v jedenáctém patře zahynulo 11 lidí, 9. srpna 2020 v Bohumíně.
V Bohumíně zemřelo při požáru 11 lidí. Radnice vyvrací první fámy

„Obvykle hoří například jeden pokoj. Tady ale došlo k prudkému požáru, který velmi rychle zničil celý byt,“ popsal situaci ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček. „Za třicet šest let v hasičské službě něco takového nepamatuji,“ dodal.

Tragédie v Bohumíně se tak zapsala černým písmem do historie, žádný jiný požár si totiž v Česku dosud nevyžádal tak vysoký počet obětí.

Při požáru drážní budovy zemřelo devět lidí

Až dosud patřilo smutné prvenství události z 27. října roku 2010. Krátce po půlnoci tehdy pražští hasiči vyrazili na základě telefonátu k bývalé drážní budově v blízkosti autobusového nádraží Praha Florenc. „Již při příjezdu bylo patrné, že se jedná o požár většího rozsahu a proto velitel zásahu (dále jen „VZ“) požádal o další jednotky, zejména cisterny,“ popsali tehdejší příjezd na místo hasiči.

Opuštěnou budovu v té době využívali jako útočiště lidé bez střechy nad hlavou. Hasičům však zásah komplikovaly mříže v oknech. „Poté, co se posilová průzkumná skupina dostala k objektu, byly dvěma osobám, které se značně nadýchaly zplodin hoření a byly na pokraji sil, prostrčeny přes mříže masky od dýchacích přístrojů zasahujících hasičů,“ popisuje události server pozary.cz.

„Po odstranění mříží byli devatenáctiletá žena a jednadvacetiletý muž zachráněni a byla jim poskytnuta předlékařská pomoc. Oba shodně tvrdili, že se v hořící budově nachází ještě asi 10 osob. Zachránění byli předáni do péče zdravotnické záchranné služby,“ dodává. Při požáru tehdy zahynulo devět lidí.

V domově pro zdravotně postižené zahynulo osm klientů

Daleko čerstvější je vzpomínka na ničivý požár, který vypukl 19. ledna letošního roku v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku. Osm jeho klientů se udusilo oxidem uhelnatým, dalších pět lidí bylo těžce zraněno. 

Příčinou tragédie byla podle vyšetřovatelů manipulace s ohněm. „Po odklizení všech trosek bylo v pravé části společenské místnosti určeno místo, kde stál gauč. Pravděpodobně na něm došlo k iniciaci požáru,“ prozradil Martin Charvát, vedoucí odboru obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje (SKPV KŘP-U).

Neštěstí vzbudilo mezi lidmi vlnu solidarity a na pomoc domovu i pozůstalým vznikla dobročinná sbírka. V té se podařilo vybrat více než 1,9 milionu korun. „Moc a moc bychom chtěli poděkovat všem, kteří přispěli jakoukoli částkou. Velmi si toho vážíme,“ vzkázala všem starostka Vejprt Jitka Gavdunová.

Tragédie v hotelu Olympik

Stejný počet obětí jako neštěstí ve Vejprtech si vyžádal také požár pražského hotelu Olympik z května roku 1995. Hořet začalo v 11. patře a oheň se schodištěm rozšířil do vyšších podlaží. Při požáru došlo k výbuchu, v budově přestaly fungovat výtahy a chodby zaplnil kouř.

Požár výškového domu, 8. srpna 2020 V Bohumíně.
Strašlivá tragédie. Zpráva o požáru v Bohumíně zasáhla celou zemi

Hasiči tehdy vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a na pomoc přiletěly také záchranářské vrtulníky, které pomáhaly s evakuací osob ze střechy hotelu. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu během několika hodin. Jeho příčinou byl nepořádek na chladničce, který se kvůli přehřátí vznítil.