Čtvrteční teploty jsou aktuálně poměrně pestré, a to zejména zásluhou větru. Ten může místy foukat s nárazy kolem patnácti metrů za sekundu, rtuť teploměru však během dne vystoupá až k 28 stupňům Celsia. 

Šárka Grundzová (vpravo) s dcerou.
Rány sterilizovaných Romek pořád bolí, odškodní je. Ale jen některé

"Dnes bude stále ještě slunečno a teploty vystoupí vysoko na 24 až 28 stupňům Celsia. Ve východní polovině území se přechodně objeví čerstvý jižní vítr s nárazy kolem 50 kilometrů za hodinu," uvedl ve čtvrtek ráno na twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Varování před silnými bouřkami 

V pátek začne podle meteorologů od západu postupně přibývat oblačnosti a nepřekvapí ani výskyt srážek. I přesto však denní teploty vystoupají poměrně vysoko - na 23 až 27 stupňů Celsia. Odpoledne a večer se v jihozápadní polovině Česka mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky, při nichž může napršet kolem 35 milimetrů vody. 

Upozornění před bouřkami platí konkrétně pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský kraj a Ústecký kraj pro pátek od 14:00 do 22:00. Podle meteorologů v těchto oblastech při bouřkách hrozí rozvodnění malých toků a zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepy. Vítr může lámat větve stromů.

Výraznější ochlazení však přinese až neděle, během níž bude už jen 20 až 24 stupňů Celsia, na jihovýchodě i o něco tepleji.

"Sobota už bude v Čechách oblačná a místy se objeví přeháňky nebo i bouřky, na Moravě a ve Slezsku ale zůstane slunečno a výraznější srážky zřejmě dorazí až v neděli," přiblížil pro server iDnes.cz meteorolog ČHMÚ Tomáš Mejstřík. 

Spoutaný Jan Janeček před popravou
Poslední veřejná poprava: Oběšence sledovaly davy, tělo se houpalo několik hodin

A jaké počasí přinese příští týden? V pondělí by rtuť teploměru mohla během dne vystoupat na 21 až 25 stupňů Celsia, výhled na úterý až čtvrtek pak předpovídá polojasno až jasno se spíše ojedinělým výskytem přeháněk či bouřek.

I během těchto dnů by se denní teploty měly pohybovat lehce nad 20 stupni Celsia.