Laboratoře ve středu provedly 7360 testů na koronavirus, tedy zhruba o tisícovku méně než v úterý. Nákazu prokázaly u 0,65 procenta z testovaných. Už delší dobu se tento ukazatel drží pod jedním procentem nebo těsně kolem této hodnoty. Celkově bylo zatím v ČR provedeno skoro 335 tisíc testů včetně opakovaných u jednoho člověka.

Téměř čtvrtina nákaz připadá na Prahu, kde laboratoře dosud odhalily 1892 lidí s covidem-19. Druhým nejvíce postiženým krajem je Moravskoslezský s 1167 případy. V přepočtu na počet obyvatel je nejvíce nakažených v Karlovarském kraji, kde připadá 148 případů na sto tisíc lidí. Následuje Praha a Olomoucký kraj. Naopak nejlépe na tom jsou stále jižní Čechy, kde na sto tisíc obyvatel připadá zhruba 28 nakažených.

Mnoha hostinským v době koronaviru pomohli štamgasti.
Většina hospodských boj o přežití zvládla. Jak u nich probíhaly drsné měsíce?

Praha má také nejvíce úmrtí. S covidem-19 v hlavním městě zemřelo dosud 93 lidí, následuje Moravskoslezský kraj se 45 mrtvými. Jedinou oběť dál eviduje Zlínský kraj. Většina obětí připadá podle statistik na seniory. U lidí starších 65 let se dosud potvrdilo zhruba 1700 případů nákazy, z toho 260 pacientů zemřelo a přes 750 se jich uzdravilo.

Lidí, kteří jsou kvůli covidu v nemocnici, je od pátku méně než 250. Podle údajů ke čtvrtečnímu ránu bylo hospitalizováno 217 lidí, o 13 méně než předchozí den. Ve vážném stavu bylo 42 pacientů.

Řada opatření

První nákaza koronavirem se v Česku prokázala 1. března. Vláda postupně přijala řadu opatření, kterými od března dosud bezprecedentním způsobem omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity.

Nyní opatření kvůli příznivé epidemiologické situaci postupně uvolňuje. V pondělí se otevřely například obchodní domy, zahrádky restaurací nebo kadeřnictví, povolena byla mezinárodní přeprava. Další vlna uvolňování včetně nošení roušek venku má následovat 25. května, kdy například půjdou do školy žáci prvního stupně základních škol a otevřou se hotely a restaurace.

Ilustrační foto
Slovní hodnocení ve školách místo známek? Právě teď je vhodná doba