Nejprve několik čísel. V České republice je téměř dva a půl milionu budov. Ty se dohromady ze 36 procent podílejí na celkové spotřebě energie, přičemž z toho dvě třetiny připadnou na vytápění. Komora obnovitelných zdrojů energie a iniciativa Šance pro budovy představily plán, jak tuto spotřebu snížit.

Podle navrženého plánu, na kterém komora spolupracovala se třemi ministerstvy, by tak do pěti let mělo přejít půl milionu domácností na vytápění obnovitelnými zdroji. Nejčastěji na tepelná čerpadla a kotle na dřevo. „Když se vládě podaří odstranit hlavní bariéry, stovky tisíc domácností a firem se do pěti let stanou na Rusku nezávislými a získají čistou a levnější energii,“ uvedl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Větrná elektrárna
Obce hledají způsob, jak ušetřit za energie. Mění se v elektrárny a teplárny

Obchodníci kvůli nejistotám na trhu s plynem zaznamenávají zvýšený zájem o tepelná čerpadla už nyní. Ondřej Popelka ze společnosti Enbra zpozoroval, že zatímco v minulých deseti letech rostla poptávka po nich v průměru o pět až osm procent, letos se meziročně vyšplhala o zhruba 50 procent. „I když se zdražují všechny energie včetně elektrické, je momentálně tepelné čerpadlo vnímáno jako zdroj, který je pro vytápění nejméně závislý na dodávkách energií,“ vysvětlil.

Kudy z domu uniká teplo
• až 50 % uniká přes vnější stěny
• 18 až 35 % uniká střechou
• 13 % uniká sklepem
• 8 až 10 % uniká podlahou v kontaktu se zeminou

Nejčastěji si tento druh vytápění pořizují lidé do nových rodinných domů, ale v kombinaci s fotovoltaickými panely jimi vybavují i svoje chalupy. Po tepelných čerpadlech se začínají podle Popelky ohlížet i různá společenství vlastníků jednotek, která se chtějí zbavit závislosti na plynovém vytápění.

České domácnosti spotřebují zhruba čtvrtinu zemního plynu a tato spotřeba od roku 1990 vzrostla o 70 procent. Ministerstvo životního prostředí kvůli tomu nedávno omezilo podporu plynových kotlů. Naopak zvýšilo dotace na tepelné čerpadlo pro nízkopříjmové domácnosti o 50 tisíc korun, tedy na celkových 180 tisíc.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se zase rozhodlo podpořit modernizaci dálkového vytápění a od čtvrtka začalo přijímat žádosti o dotaci. Na to vyčlenilo přes jeden a půl miliardy korun, přičemž šanci mají ty subjekty, které pro vytápění využijí bioenergie. „Cílem našeho opatření je dosáhnout úspor energií. Tato výzva financovaná z Národního plánu obnovy podpoří snížení spotřeby paliva v České republice při výrobě tepelné energie, a to včetně zemního plynu,“ doplnil ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Plynovod. Ilustrační foto.
Europoslanec Niedermayer: Ropné embargo EU zabolí Putina nejvíc. My ho zvládneme

Výrazné úspory by v příštích letech měly přinést i renovace budov. „Až 400 tisíc zrenovovaných budov ušetří zhruba 350 milionů metrů krychlových plynu díky snížené potřebě energií na vytápění,“ přiblížila ředitelka Šance pro budovy Šárka Tomanová.

Ke zvýšení energetické soběstačnosti však bude podle ní nutné důkladné renovace výrazně urychlit. Pokud se to podaří, do roku 2030 by bylo možné ušetřit až pětinu energie potřebné k vytápění. „Abychom se k tomuto scénáři přiblížili, tak při zohlednění inflace a vyššího počtu rekonstrukcí bude potřeba navíc nasměrovat přibližně 55 miliard korun,“ doplnila Tomanová. Nyní je v různých dotačních programech k dispozici rekordních až sto miliard korun.

Měrná roční spotřeba energie na vytápění rodinného domu 

Typ stavby Roční spotřeba v kWh/m2
Běžný dům ze 70 a 80. let 200
Současná novostavba 142
Energeticky úsporný dům 97
Nízkoenergetický dům 50
Pasivní dům 15
Dům s téměř nulovou spotřebou 5
Aktivní plusový dům -10

Zdroj: radonabydleni.cz