Lahodný zrající sýr vyrobený z odstředěného mléka s nízkým obsahem tuku je synonymem pro nevábnou vůni. Tvarůžky totiž mají charakteristický odér, který zároveň s nenapodobitelnou chutí rozděluje společnost na zapřisáhlé odpůrce nebo milovníky této pochutiny. Dnes jsou oblíbené zejména pro vysoký obsah proteinů, minimum tuku a nízkou energetickou hodnotu.
Můžete je jíst jen tak s chlebem, ale vhodné jsou i do polévek nebo pomazánek. Můžete je smažit, nakládat, zapékat, můžete si z nich udělat tatarák a hodí se dokonce i na sladkosti. A ty olomoucké získaly dokonce chráněné zeměpisné označení Evropské unie.
Škvarková pomazánka s kmínovými tvarůžky
Suroviny:
- 250 g škvarků
- 200 g Olomouckých tvarůžků Kousky s kmínem
- 150 g kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička drceného kmínu
Postup:
Tvarůžky a škvarky umelte najemno v mlýnku na maso. Doporučujeme nejdříve zpracovat tvarůžky a teprve potom škvarky, protože škvarky s sebou stáhnou zbytky tvarůžků a mlýnek se vám bude lépe čistit.
Přidejte pokrájené zelí, cibuli nakrájenou na kostičky, kmín a hořčici. Dobře promíchejte a namažte na čerstvý chleba.
Tvarůžky v pivním těstíčku s pikantní omáčkou
Suroviny:
- 250 g Olomouckých tvarůžků Tyčinky
- 2 vejce
- 4 lžíce světlého piva
- 6 lžic hladké mouky
- olej na smažení
- 150 g majonézy
- 1 lžíce omáčky sriracha nebo více – podle chuti
- 1 lžíce limetkové šťávy
Postup:
Smíchejte majonézu s omáčkou sriracha a limetkovou šťávou a odložte zatím stranou. Vajíčko, pivo a mouku prošlehejte na hladké těstíčko. Jestli se chcete zbavit hrudek, přeceďte těstíčko přes síto. Pokud je moc husté, přidejte trochu piva navíc pro naředění.
V těstíčku namáčejte tvarůžkové tyčinky a hned je vkládejte do rozpáleného oleje. Pokud máte fritézu, nastavte teplotu na 160 až 170 stupňů. Každý kousek pečte dozlatova a potom odložte na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se vsákla přebytečná mastnota.
Pečený sendvič s pastrami
Suroviny:
Farmářský chléb
- 400 g pečeného hovězího hrudí pastrami
- 150 g kysaného zelí
- 125 g Olomouckých tvarůžků - kousky
- 50 g másla
Dresink
- 180 g majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce nasekaného kopru
- 1 šalotka
- 1 lžička strouhaného křenu
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžička citronové šťávy
- hrst nasekané hladkolisté petržele
Postup:
Šalotku nakrájejte na drobné kostičky, přidejte k ní ostatní suroviny na dresink a pořádně promíchejte. Odložte do chladu, aby se všechny chutě dobře spojily.
Chleba nakrájejte na plátky a každý krajíc potřete dresinkem. Polovinu z nich naplňte pastrami, okapaným kysaným zelím a pokrájenými tvarůžky. Přiklopte zbývajícími plátky chleba a mírně stlačte.
Rozpusťte máslo a zvnějšku jím potřete obě strany sendviče. Potom dejte na pánev a z obou stran opečte. Hotový sendvič překrojte napůl a podávejte ještě zatepla.