Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého je navýšení plateb za takzvané hotelové služby nezbytné kvůli zvyšujícím se cenám potravin a elektrických energií i letošnímu desetiprocentnímu navýšení platů lidí zajišťujících tyto služby. 

Senioři pobírající nízké penze se ale podle něj nemusí bát. „U pobytových služeb jsou chráněni takzvaným patnácti procentním zůstatkem. To znamená, že pokud jejich příjem nestačí na měsíční úhradu, je jim stanovena úhrada nižší. Jejich rodiny pak dobrovolně mohou tento rozdíl uhradit,“ uvedl pro Deník. 

Domov pro seniory. Ilustrační foto
Další rána pro Čechy. Senioři a handicapovaní si mají připlatit za domovy

S navýšením plateb souhlasí i manažerka služeb ŽIVOT 90 Terezie Šmídová. „V letošním roce se jedná sice již o druhé navýšení těchto úhrad, ale v minulosti nebyla řadu let vyhláška valorizována a nereflektovala změny ve společnosti,“ řekla. Zároveň poukázala na to, že v letošním roce byly – celkově o více než šestnáct procent – třikrát valorizovány důchody.

Zdražení terénních služeb

Připlatí si i lidé, kteří žijí doma a využívají terénních služeb nebo kupříkladu navštěvují denní stacionáře. Ti za hodinu péče zaplatí 155 korun, což je o dvacet korun víc než nyní. Výjimkou budou ti v nejvážnějším stavu, kteří potřebují péči v rozsahu přesahujícím 80 hodin měsíčně. Těm se taxa nezmění.

Ilustrační snímek
Šetří na jídle a v domě svítí baterkou. Důchodci přesto nezvládají zaplatit účty

„Tuto pásmovou regulaci jsme navrhli proto, aby byli ochráněni klienti, kteří potřebují velký rozsah péče a podpory,“ popsal Horecký. Obdobně na besedách s poskytovateli i příjemci sociálních služeb mluvila i náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zdislava Odstrčilová, podle které většina lidí na služby dosáhne a úleva je pro ty, kteří by sítem mohli propadnout.

Zdroj: DeníkZdražení se dotkne i dalších služeb. Za donášku jídla pečovatelkou lidé zaplatí padesát korun místo současných čtyřiceti, za velký nákup 160 korun místo stávajících 140. Za vyprání a vyžehlení kilogramu prádla budou platit osmdesát korun, což je o dvacet korun víc než teď.

Šmídová si je vědoma, že lidé s nízkými příjmy mohou kvůli navýšení cen přemýšlet o snížení péče nebo ji dokonce zrušit. „Je proto důležitá i následná sociální práce. Je třeba zjistit a zprostředkovat jim další možnosti zlepšení jejich finančního příjmu, například skrze dávky státní sociální podpory,“ dodala. 

Maximální úhrady v sociálních službách od ledna 2023

Za stravu (tři hlavní jídla denně): z 205 na 235 Kč (zdražení o 30 Kč)
Za oběd: z 95 na 105 Kč (zdražení o 10 Kč)
Za ubytování: z 250 na 280 Kč (zdražení o 30 Kč)
Za hodinu péče: ze 135 na 155 Kč (zdražení o 20 Kč, částka se nezvyšuje pro lidi využívající péči nad 80 hodin měsíčně)
Za dovoz nebo donášku jídla pečovatelskou službou: ze 40 na 50 Kč (zdražení o 10 Kč)
Za vyprání a vyžehlení 1 kg prádla: z 80 na 90 Kč (zdražení o 10 Kč)
Za realizaci velkého nákupu, nákupu ošacení nebo vybavení domácnosti: ze 140 na 160 Kč (zdražení o 20 Kč)

Zdroj: MPSV