Přelom ledna a února je podle šéfa Cendisu Jana Paroubka obdobím největší špičky prodeje dálničních známek. Jen poslední lednový den vyprší platnost viněty přes 927 tisíc řidičů. "Jsme na to technicky připraveni," podotkl.

Zakoupit elektronickou dalniční známku lze na odkaze edalnice.cz

Denní průměr prodejů v posledních dnech stoupl na přibližně 25 tisíc známek za den a podle Paroubka bude v následujících dnech výrazně stoupat. Celoroční denní průměr prodaných elektronických známek byl loni 15 tisíc, do čehož jsou započítány i exponovaná období na začátku roku a během letních prázdnin, kdy jsou průměrné denní prodeje výrazně vyšší.

Nejprodávanější benzin Natural 95 s označením E5 začne postupně doplňovat a nahrazovat více ekologický E10. To je ale pro starší auta problém.
Na čerpacích stanicích se objeví benzín s biolihem. Pro starší auta je to potíž

Řidiči, kteří při nákupu známky požádali o notifikaci před ukončením platnosti, nyní deset dní před vypršením platnosti ročního kuponu dostávají upozornění. Cendis jim rozesílá zprávu prostřednictvím e-mailu nebo formou sms. Platnost známky lze ověřit i na webu edalnice.cz.

V závěru minulého roku zaznamenali někteří řidiči, kterým končila platnost známek, problémy s notifikacemi na konec platnosti. Podle Cendisu se tehdy naplnil nastavený denní limit pro upozornění, takže někomu zpráva nemusela přijít. Nyní by ovšem podle firmy měl systém fungovat bez potíží.

Ceny známek se nezměnily 

Elektronické známky loni nahradily papírové kupony. Jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla. Ceny známek zůstaly proti loňsku stejné, roční stojí 1500 korun, 30denní 440 korun a desetidenní 310 korun.

Ilustrační foto.
Rok rozkopané D10. Kromě oprav povrchů budou omezení i kvůli rekonstrukcím mostů

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v minulých dnech připustil, že by se ceny dálničních známek mohly v následujících letech změnit. Řidiči zatím od předloňského prosince nakoupili přes sedm milionů známek za více než 6,6 miliardy korun.