U krajského soudu pokračovalo včera líčení s muži, kteří měli unést, zmlátit, polít benzinem a nechat svému osudu dva bratry, o nichž se domnívali, že jim kradou naftu. Vzhledem k tomu, že případ mohl skončit tragicky, hrozí třem obžalovaným za pokus o vraždu až dvacetiletý trest, čtvrtý z mužů je obžalován z omezování osobní svobody a může jít do vězení na osm let.

Podezřelým z únosu bratrů Eliášových je Tomáš Kolman, majitel firmy TMK servis ve Smržovce, odkud se měla nafta ztrácet. Kromě něj jsou obžalováni ještě Jan Waněk, Jan Michálek a Radomír Šefr, jež se měli na případu podílet. Všichni vinu popírají.

Soud včera pokračoval výslechem svědků. Mimo jiné před tribunálem zaznělo, že starší z bratrů ukradl ve firmě TMK servis zhruba rok před přepadením minimálně 85 litrů nafty. Za krádež šel pak do vězení.

Čtěte také: V popelnci našli mtrvé novorozeně

Podle jednoho ze svědků nebylo těžké se do areálu vloupat. „Chybí tam kus plotu, takže se tam dá vjet i autem. Kromě toho má od hlavní brány klíče spousta lidí,“ popsal Dušan Peuker, jehož firma sídlí ve stejném areálu jako Kolmanova. Dále sdělil, že také jeho firma byla okradena. „Ztratil se kovový a hliníkový materiál, dvakrát jsme přišli o naftu z auta,“ doplnil.

Před soudem se včera promítaly také záznamy z kamery, které zachycují vjezd do firmy a je na nich zřetelný pohyb aut před i uvnitř areálu. Jak se vyjádřil státní zástupce Petr Hořín, záznam potvrzuje výpovědi bratrů, jak se skutek odehrál. Ze záběrů ale nelze jednoznačně poznat, zda se jedná o obžalované.

K únosu mělo dojít 24. května 2014. Jak už dříve vypověděl před soudem mladší z bratrů, kterému v té době bylo šestnáct let, jeli v noci hledat ztracené kolo. Zastavil je však muž s brokovnicí. „Vystřelil do vzduchu, my jsme si lehli na zem,“ vzpomínal mladík. „Pak přijelo auto, do kterého nás hodili,“ dodal. Oba bratry pak měli převézt do areálu firmy Tomáše Kolmana. Toho také poškozený označil jako únosce. Při policejním výslechu však jeho jméno neuvedl.

Po nějaké době, co mladíky podle obžaloby drželi v budově v areálu, je svázané, s roubíkem a se zalepenýma očima naložili do auta a odvezli ze Smržovky až poblíž Zákupům na Českolipsku. „Cestou bratra bili, protože mluvil. Myslím, že to dělal, aby nebili mě,“ vypověděl mladík, podle kterého s nimi v autě byli přinejmenším tři muži. „Pak nás vyhodili ven a říkali, že si k benzinu dlouho nečichneme,“ vyprávěl dále poškozený. „Už jsme byli smíření se smrtí,“ dodal s tím, že pak ztratil vědomí. Když se probral, dokázal se zbavit pout a pomoci bratrovi.

Podle znalce měli bratři štěstí, že únos přežili. „Mohli zemřít na otravu z benzinových výparů nebo na aspirací žaludečního obsahu do dýchacích cest,“ potvrdil státní zástupce.

Soud s muži bude pokračovat 10. dubna.