Věci odložené na dekách u vody se zdají být ideálním terčem zlodějů. Situace na libereckých placených koupalištích je však klidná. Přestože často nejsou výrazněji zabezpečena, koupaliště Vápenka ani Sluníčko neregistrují od začátku sezóny ani jednu krádež.

„Nikdo nám letos nic nehlásil a loni se ztratila snad jen jedna peněženka," uvedl majitel koupaliště Vápenka v Horním Růžodole Jan Skalník a dodal, že častěji si lidé v areálu něco sami zapomenou.

Klid hlásí i koupaliště Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou. „Letos u nás skutečně k žádné krádeži nedošlo," informoval provozní koupaliště Petr Polda. Největší krádeží podle něj bylo zmizení horského kola, k tomu ale došlo mnoho let zpátky. O tom, že je na Sluníčku podobná situace i co se týče ztrát, svědčí seznam nalezených věcí na internetových stránkách koupaliště.

Slova obou mužů potvrzuje mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková. „Zásahy u koupališť jsou dlouhodobě minimální a letos jsme k nim nevyjížděli ani jednou," uvedla mluvčí s tím, že u koupališť častěji řeší rušení nočního klidu.

Žádný případ krádeže na koupalištích neřeší ani policisté. „Zdá se, že si lidé uvědomují důležitost toho, že by měl u věcí vždy někdo zůstat," míní mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková.

Skříňky i agentury

Přestože je situace klidná, pracovníci koupališť vycházejí zákazníkům, kteří se o své věci bojí, vstříc. O žádná centrální řešení ale nejde. „Lidé si mohou říct na pokladně a já jim věci uschovám u sebe v kanceláři," popsal možnosti na Vápence Skalník. Na jeho koupališti nejsou uzamykatelné skříňky, ani ho nestřeží najatá bezpečnostní agentura. „Kdyby tady byla, vstupné by bylo nehorázné," okomentoval důvod.

Na Sluníčku se návštěvníci také mohou dohodnout s pokladní, uvažuje se zde však o zavedení skříněk. „Termín zatím neznáme. Plánujeme totiž celkovou rekonstrukci koupaliště a tak bychom to rádi udělali najednou. Možná ale skříňky pořídíme dříve," sdělil plány do budoucna Polda.

Na Sluníčku je možné potkat i bezpečnostní agenturu, avšak jenom při větších akcích. Během normálního provozu si návštěvníci za své věci ručí sami. „Lidem v každém případě nedoporučujeme, aby si na koupaliště nosili cennosti," shrnul Polda.

To doporučují i policisté. Podle nich totiž zloději dobře vědí, že nejvíce lidí schovává své cennosti do pravé boty nebo pod deku, ručník či oblečení. Pachatelé tak pro svou kořist jdou v podstatě najisto.

Jana Štukhejlová