„V ulici Kamenná ukradl ze zamčené kůlny jízdní kolo Kellys i s držákem na dětskou sedačku," informovala mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová.

Tím ale mladík nekončil, ve stejnou chvíli totiž podle policie vnikl i do další kůlny. Dál už se nedostal. Hlídka si ho všimla a zadržela ve chvíli, kdy odjížděl na odcizeném kole.

Je to recidivista

Mladík není žádné neviňátko. Jak policisté zjistili, v listopadu loňského roku ho Okresní soud v Liberci již za krádeže odsoudil. Nepoučitelný muž ale v páchání trestné činnosti nadále pokračoval.

A ne zrovna v malém počtu. Hrádečtí policisté objasnili hned desítku krádeží, které mladík spáchal na území Hrádku nad Nisou a nedaleké Chotyně.

Liberečtí kriminalisté ho na základě toho obvinili z krádeže a porušování domovní svobody. Zároveň podali k soudu podnět na vzetí pachatele do vazby, což liberecký okresní soud akceptoval.

V případě odsouzení hrozí recidivistovi až tříletý pobyt za mřížemi.

Místem, kde mladý zloděj nejvíce kradl, se stal právě Hrádek nad Nisou. To v Chotyni dal o sobě vědět minimálně. „Od prosince loňského roku do letošního 18. února vnikl zadržený zloděj ve třech případech do kůlen a jedné skříňky na zahradě pod pergolou v Hrádku nad Nisou a dvakrát do sklepních kójí v Chotyni," upřesnila Šrýtrová.

Tím ale výčet jeho trestné činnosti nekončí. Mimo již uvedené se recidivista vloupal do tří garáží v Hrádku nad Nisou. V jednom případě pak z místa krádeže ujel i automobilem Fiat Marea, které parkovalo před jedním domem v Hrádku. Klíčky od vozidla si vzal bez svolení majitelů v jejich bytě. S autem pak odjel do nedalekého Oldřichova na Hranicích a následně se vrátil zpátky. Odcizené a nepoškozené auto pak zaparkoval na jeho původní místo.

„Vrátil i klíčky od auta, ze kterého ale ukradl peníze a stravenky, škoda činí dva tisíce korun," dodala mluvčí.

Ukradl cokoliv

Téměř desítkou krádeží napáchal mladík škody za dvaatřicet tisíc korun.

Podle policie se nejčastěji zaměřoval na krádeže elektrického nářadí různých druhů. Nepohrdl ale ani dvěma vysílačkami, oranžovým majákem, nabíječkou na autobaterie, prodlužovacím kabelem na bubnu či lahví alkoholu a dalšími věcmi, jež mu přišly pod ruku.

Mezi odcizenými věcmi se našla i zbraň, vzduchovka Slavia 631.