Ke krádeži kabelky v libereckém Globusu došlo ve středu 30. listopadu. "Muž ve fosforové reflexní bundě vstoupil do prostor jídelny krátce po 18. hodině. Spolu se svými dvěma kolegy vybral z denní nabídky něco k snědku, načež se o několik okamžiků později s tácem plným lahodných dobrot pohodlně usadil ve střední části jídelny. Během pojídání chutné krmě si některý z trojice mužů povšiml, kterak od nedalekého stolu zrovna odešli dva strávníci. Zaujal jej tedy nikoli samotný odchod mladého páru, ale především to, že žena zanechala na opěradle židle svou kabelku," uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

V tu chvíli se jeden z trojice vydal k pultu, do kterého se odkládají použité tácy a příbory. Na poslední chvíli ale změnil směr, zřejmě proto, aby zmátl případné svědky. Namířil si to ke kabelce, zatímco se jeho kolegové pohybovali v jeho bezprostřední blízkosti. Na stůl odložil tác se zbytky a pohotově přehodil přes opěradlo židle s kabelkou svou reflexní bundu. Tác vrátil a kabelku skryl v záhybech svého oblečení. Následně zamířil k východu, kam ho následovali oba muži. Všechny tři však zachytila kamera. 

Ilustrační foto
Muž vzal v libereckém obchodě láhev alkoholu. U pokladen mu vypadla z nohavice

Policisté se obrátili na veřejnost se žádostí i pomoc s ustanovením totožnosti tří mužů. To se jim podařilo v pondělí 12. prosince. "V tuto chvíli se nám podařilo zjistit totožnost všech mužů, a to zejména na základě poznatků veřejnosti. Děkujeme veřejnosti za spolupráci," napsali policisté na svém webu.

Zloději může v případě prokázání viny hrozit trest odnětí svobody až na dva roky.