Sklep, sklepní kóje nebo kůlna. V tomto týdnu řešili policisté několik vloupání právě do těchto prostor. „Kradou zahradní techniku, ale i zdánlivě nepotřebné věci," uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Jeden z poškozených se na policisty obrátil v pondělí večer. Zloděj mu vykradl sklepní kóji v domě v Chrastavě.

„Škoda sice není nikterak vysoká, činí něco málo přes tisíc korun, ale je spíše s podivem, co všechno zloději vezmou. Poškozený přišel totiž nejen o šest naprosto funkčních značkových reproduktorů, ale i o sádrového trpaslíka s lucerničkou," podotkla Suchánková.

Další případ vloupaní do sklepa se stal v Liberci.

„Zloděj se vloupal do společného sklepa, který patří Společenství vlastníků domu v Zeyerově ulici. Jediné, co z něho zmizelo, byl křovinořez, který si Společenství vlastníků domu pořídilo v roce 2010 za osmnáct tisíc korun," uvedla mluvčí policie.

Kromě různého nářadí a i sádrového trpaslíka se zloději zaměřili na jízdní kola. V Minkovicích na Frýdlantsku zmizela hned dvě. V tomto případě byli ale policisté velmi úspěšní, podařilo se jim totiž lupiče vypátrat.

„Jednalo se o osobu mladistvou a jednoho již plnoletého mladíka, kteří se ke krádeži kol policistům doznali. Oba jsou zatím v pozici podezřelých," dodala Suchánková.

Policisté z Obvodního oddělení ve Frýdlantě spisový materiál postoupili službě kriminální policie a vyšetřování. Pak se rovněž změní i pozice obou zadržených v trestním řízení, neboť jim bude s největší pravděpodobností předáno usnesení o zahájení trestního stíhání z přečinu krádeže.

O lepším zabezpečení svých sklepů a kůlen uvažuje už více lidí.

„Chceme si pořídit do baráku kamerový systém. V poslední době slyším od různých sousedů, že se jim ztrácejí věci. Nechci čekat, než se něco stane, ale raději zainvestuji do ochrany. Aspoň budu vědět, kdo se pohybuje v okolí mého domu a co tam dělá," míní důchodkyně Petra H. z Vratislavic nad Nisou.