Šestadvacetiletý Polák prodávající v centru Liberce drogy a jejich náhražky si včera vyslechl rozsudek u Okresního soudu Liberci.

Za své nelegální podnikání si od soudu odnesl tříletý trest odnětí svobody. Mimo to bude Polák vyhoštěn z České republiky a navíc přijde o všechny věci spojené s jeho podnikáním, včetně notebooku, mobilu nebo hotovosti, kterou měl u sebe.

Polák v Liberci začal podnikat začátkem loňského roku. V jeho obchodě v centru Liberce si každý mohl koupit „sběratelské předměty“, které po čase byly označeny za nové syntetické drogy.

Podle mluvčího Okresního státního zastupitelství v Liberci Petra Hořína se dají jejich účinky srovnat s s pervitinem, extází nebo třeba marihuanou. Právě marihuanu obžalovaný Polák prodal policistovi, který při předstíraném zájmu o jeho produkty prodejnu navštívil. Polák tak policistovi prodal nejen několik syntetických drog, ale i marihuanu za více jak 15 tisíc korun. Za nedovolenou výrobu a nakládání s drogami mohl dostat trest odnětí svobody v délce od dvou do deseti let. Soud nakonec přihlédl k jeho bezúhonnosti a to i přesto, že Polák neprojevil žádnou sebereflexi. Přesto, že se před soudem jevil jako slušný a spořádaný člověk, realita je podle soudu jiná. Se svými zákazníky se bavil velmi hrubě a pro společnost je nebezpečný.

Soud potvrdil, že obžalovaný Jakub Stefanik byl ochotný udělat pro zisk téměř vše a tímto nelegálním podnikáním si podle svědecké výpovědi a zabaveného deníku mohl měsíčně vydělat zhruba 30 tisíc korun. Za dobu působení v Liberci, kdy provozoval tzv. „smart-shop“, si tedy mohl přijít na stotisícové částky.

Stefanik se po poradě s obhájcem proti rozsudku na místě odvolal, a tak případ zamíří ke Krajskému soudu. Lhůtu na rozmyšlenou si ponechal i státní zástupce.