Původně mu hrozilo až deset let

Jak dlouho sedmapadesátiletý Rajnoha nakonec ve vězení pobude, však není jasné. Do současného trestu je totiž zahrnut už rok a půl, který strávil za mřížemi za jinou trestnou činnost, a několikaměsíční pobyt ve vazbě.

Přestože Rajnoha odvolání nepodal, sám vinu nepřiznal. „Byl jsem lehkomyslný. Dělal jsem jen svoji práci kontaktoval jsem lidi, udělal s nimi smlouvu a předložil ji k úhradě," vyprávěl obžalovaný ještě před vynesením rozsudku.

Na soudní senát se snažil zapůsobit i emotivně. Uvedl například, že žije spořádaným životem a hodlá se ženit.

K jeho argumentům, že se soud táhne příliš dlouho, se však připojil i státní zástupce a soudkyně délku soudního řízení zohlednila ve svém rozhodnutí. „Těch třináct let nade mnou visel Damoklův meč," uvedl Rajnoha před soudem.

Podle obhájce nebylo na odsouzení dostatek důkazů. Argumentoval mimo jiné tím, že v době, kdy měla první skupina odjet a podvod se tak provalil, byl Rajnoha doma, kde ho našla policie.

Podle soudkyně Evy Drahotové však Rajnoha věděl, že práce v cizině není zařízena, a přesto od poškozených vybíral desetitisícové kauce. „Jeden ze svědků, který se s Karlem Rajnohou znal už z dřívějška, uvedl, že ho pan Rajnoha varoval, aby smlouvu nepodepisoval," připomněla soudkyně.

V kauze také figuroval německý společník Harald Petr Roth, na kterého se však vztahovala prezidentská amnestie. Rajnoha i Roth shodně tvrdili, že si je najal Němec Schmidt z firmy Veruna. Podle obžaloby byl však Schmidt pouze fiktivní postava.K podvodům mělo docházet během roku 2003. Většina poškozených se nechala nalákat na plat 2 500 Euro. K podpisům smluv mělo docházet ve firmě Cotra Contimex ve Vratislavicích nad Nisou. Záloha ve výši až deset tisíc korun byla určená na nákup letenky a vyřízení víza.

Poškozených bylo celkem 581, škoda byla vyčíslena na 5,6 milionů. Státu by mělo propadnout přes 1,1 milionu korun v hotovosti, které zajistila policie. Soudní řízení začalo poprvé v roce 2003, kvůli vážným pochybením bylo však rozhodnutí zrušeno.