Martin Říha, odsouzený tunelář, zmizel beze stopy v roce 2003 a s ním i 276 milionů korun. Dlouho se všichni domnívali, že si peníze užívá někde v Karibiku. Jenže vloni na podzim se podařilo zjistit, že Říha byl podle policie zavražděn. Obviněni a nakonec i obžalováni byli čtyři muži, tři z vraždy, jeden z krádeže.

HLEDALI PENÍZE

„Podle obžaloby se hledaly peníze a oni se domnívali, že jsou právě u toho poškozeného," řekla soudkyně Krajského soudu v Liberci Eva Drahotová televizi Prima, které se zároveň podařilo vypátrat i jména obžalovaných. Aktuálně totiž visí na justičním webu.

Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil jsou obžalováni z vraždy, Josef Pavelka z krádeže. Jednoho z mužů obžalovaných z vraždy se televizi podařilo vypátrat, neměl ale vůbec chuť s námi hovořit. „Okamžitě odsud, jste na soukromém pozemku tady všude," odpověděl Primě Malý na dotazy ohledně obvinění. O případu Říha mluvit nechtěl. „Já na vás asi budu muset pustit psy," hrozil Malý reportérovi televize Prima.

Soudní líčení u libereckého krajského soudu je naplánované na konec března. Kromě Pavla Malého by se tu měli objevit i další obžalovaní. Roberta Šulce, bývalého obchodního partnera Martina Říhy, přivede eskorta. Odpykává si ve vězení trest za jiný trestný čin.

„Bylo to opravdu skoro jak z detektivky, protože mu měli dělat tzv. ohníčky, měli ho pálit přes chodidla, dále mu měli vrtat koleno a podle obžaloby mu měli vpravit do těla látku, která ho měla rozmluvit, která měla vést k tomu, že by prozradil, kde jsou ty finanční prostředky" Eva Drahotová, soudkyně Krajského soudu v Liberci. Zdroj: FTV Prima

Poslední z trojice obžalovaných z vraždy Vladimír Stratil má trvalé bydliště jen pár kilometrů od Pavla Malého. Podle informací televize by ale měl pobývat v Liberci.

Všichni tři obžalovaní měli být součástí vytunelované záložny, kde měli pracovat. Ve spisu, který má přes tři tisíce stránek, jsou popsány hrůzné detaily toho, jak měli údajní vrazi svou oběť mučit a následně zabít.

„Bylo to opravdu skoro jak z detektivky, protože mu měli dělat tzv. ohníčky, tzn. měli ho pálit přes chodidla, dále mu měli vrtat koleno a podle obžaloby mu měli vpravit do těla látku, která ho měla rozmluvit, která měla vést k tomu, že by prozradil, kde jsou ty finanční prostředky, nicméně finanční prostředky se nenalezly, ani pachatelé je nenalezli a shodně tak nebyla nalezena ani mrtvola," řekla televizi Prima Eva Drahotová, soudkyně Krajského soudu v Liberci.