Patnáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou by podle libereckého soudu měla strávit Helena Čamrová, která loni v říjnu zavraždila svého druha. K jeho usmrcení jí stačilo jediné bodnutí nožem, které však směřovalo přímo do srdce. Čamrová se na místě odvolala, takže rozsudek není pravomocný.

„Je nezvyklé soudit ženu za vraždu a je nezvyklé ji odsoudit do věznice se zvýšenou ostrahou. Nenašli jsme však žádné polehčující okolnosti," vyjádřila se soudkyně Eva Drahotová po skončení hlavního líčení.

V emotivním rozsudku soudkyně zdůvodnila rozhodnutí senátu, že se jednalo o zvlášť závažný zločin vraždy, kterému předcházela dlouhá řada konfliktů se zákonem. Připomněla, že přestože byla odsouzená silně opilá, nevymizely u ní rozpoznávací schopnosti a v jistých chvílích jednala po vraždě racionálně a uvědomovala si, co se stalo. „Běhala sice nahá a zakrvácená po ubytovně, ale pak se v pokoji zabarikádovala, sedla si obkročmo na muže a chtěla zřejmě skoncovat se životem," popsala soudkyně. V okamžiku vraždy měla mít Čamrová v krvi kolem tří a půl promile alkoholu.

Čamrová je silná alkoholička a problematická osobnost, což se projevilo při prvním jednání, kdy fyzicky a verbálně napadala ochranku, soudní senát i svého obhájce. Včerejší jednání proto proběhlo s vyloučením médií a obžalovaná vyslechla rozsudek v klidu.

„Je to mladá, hezká žena a podle názoru svědků i milá, ale ten alkohol… Už dávno měla pochopit, že to pro ni není to pravé ořechové," poznamenala po skončení soudu Drahotová. Podle ní Čamrová moc dobře věděla, jak na ni alkohol působí, proto nese za své jednání zodpovědnost. Státní zástupce Radim Kadlček navrhoval stejně vysoký trest. Obhajoba naopak chtěla vraždu překvalifikovat na neúmyslné zabití.

Helena Čamrová vedla problematický život už od dětství, které prožila na ulici a v nápravných zařízeních. Navštěvovala dětskou psychiatrii. Její tři děti vyrůstají v dětských domovech.