Soudní proces v případu loňské vraždy, která se odehrála 23. července na hřbitově v Doksech na Českolipsku, spěje ke konci. Hlavní líčení pokračovala u Krajského soudu v Liberci včera dopoledne, rozsudek ale nepadl.

Zbývá totiž vyslechnout znalce, který se na včerejší líčení nedostavil. Rozsudek by mohl padnout v pátek 31. října. Jisté to ale není. Záleží na tom, jak soud vyhoví žádosti obhájce obžalovaného dvacetiletého Ondřeje Šinágla, který požaduje vyhotovení znaleckého posudku z oboru forenzní kriminalistické biomechaniky.

Včerejší líčení bylo ve znamení výslechů znalců z oboru psychologie a psychiatrie. Podle jejich tvrzení netrpí Šinágl duševní chorobou. Nejde ani o chorobně agresivního člověka, ale podle expertů v době tragédie jednal v afektu. Byl totiž silně rozrušen a cítil se ohrožený. Podpořila to i pověst o nebezpečnosti druhého muže. Nůž s dvaceticentimetrovou čepelí si údajně vzal na svoji obranu.

„Neuvažoval, že by mohl být nebezpečný pro okolí," řekla ČTK psycholožka Tereza Soukupová. Vnímání bývá podle ní v takových případech soustředěné na pocit vlastního ohrožení, další možnosti ani důsledky nezvažuje.

Obžaloba viní mladíka z vraždy. Na hřbitově měl do břicha bodnout o dva roky staršího Jana Lišku.

Ten vážným zraněním na místě podlehl. Nepomohl mu ani včasný příjezd záchranářů. Soudní znalec Pavel Srna již při minulém líčení uvedl, že smrt nastala během několika málo minut.

Mladík podlehl bodnému zranění

Obžalovaný chtěl na schůzce na hřbitově v Doksech s Janem Liškou vyřešit nesplacenou půjčku ve výši jednoho tisíce korun, ze které Šinágl splatil pouhé dvě stovky. Peníze ale nebyly pro jeho potřebu, nýbrž pro kamarádku, která je potřebovala na zaplacení potratu.

Liškovi, který v případu figuroval jako vymahač pro svého kamaráda, který peníze zapůjčil, se to ale nelíbilo.

Už při minulém stání uvedl bratranec obžalovaného, že Liška vyhrožoval Šináglovi zbitím, pokud zbývajících pár stovek nesplatí. Proto se Šinágl zřejmě bál a na hřbitov se vydal i s nožem.

Výpovědi svědků

Policejní eskorta přivedla včera do soudní síně dva mladíky, kteří se s obžalovaným i zabitým znají. Jedním z nich byl Michal Zedník, který hned v úvodu požadoval stažení výpovědi, kterou v minulosti podstoupil v Doksech. Jenže neuspěl. To, co ale včera tvrdil, si odporovalo s tím, co právě v Doksech policistům řekl. Podle jeho tvrzení pozoroval celý incident ze vzdálenosti dvacet až třicet metrů.

„Pošťuchovali se. Pak jsem viděl, jak Liška dal Šináglovi facku, asi jednu nebo dvě. Že se něco stalo jsem zaznamenal ve chvíli, kdy Liška běžel proti nám a křičel, že ho bodl," uvedl. Na hřbitov totiž s Liškou přišla skupinka jeho kamarádů. Podle tvrzení Zedníka ale nehrála roli ochranky.

V minulosti byl na policii ale sdílnější. Tehdy totiž uvedl, že Liška se Šináglem stáli od sebe asi jeden a půl metrů, když první jmenovaný vytáhl ruce z kapes, napřáhl se a pravděpodobně dlaní udeřil druhého do obličeje. „Ten šel do podřepu a Liška stále proti němu. Pak jsem uviděl Šinágla s nožem v ruce. Napřáhl se a Liška, jak šel proti němu, se na něj napíchl," zaznělo při čtení jeho výpovědi. To by korespondovalo s tvrzením obžalovaného Šinágla, který trvá na tom, že pouze instinktivně vytáhl nůž, se kterým se napřáhl. Mělo jít o kuchyňský typ s dvaceticentimetrovou čepelí.

Soudní znalec Pavel Srna ale během srpnového líčení řekl, že není možné, aby k bodnutí nožem do hrudníku došlo nevědomky ve chvíli, kdy by se jím útočník ohnal kolem sebe. Intenzita musela být velká, když nůž proťal i žebro.