Už dva případy navrtání palivové nádrže a krádeže benzínu registrují policisté v tomto týdnu.

Alarmující je fakt, že oproti stejnému období v loňském roce se počet těchto trestných činů místy až ztrojnásobil. Na Českolipsku a Jablonecku už čísla od začátku roku převýšila celkový počet tohoto typu krádeží za celé roky 2011 a 2012.

Zatímco na Semilsku jde zhruba o stejný počet těchto krádeží jako loni, na Liberecku jich je o deset více. Největší nárůst policisté zaznamenávají na Českolipsku, kde je případů o polovinu více než loni. Na Jablonecku je pak případů krádeží pohonných hmot více o třetinu.

Pachatel riskuje vězení i sousedy

Jeden z nedávných případů se udál v Lomnici nad Popelkou. Neznámý pachatel tu majiteli Opelu Corsa navrtal palivovou nádrž a odčerpal dvaadvacet litrů benzínu. Způsobil tak škodu téměř za tři tisíce korun. Kvůli pár litrům benzínu ale přitom pachatel riskuje i několikaleté vězení. „Za spáchání trestného činu krádeže pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky," uvedla mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

Druhý případ, tentokrát z Višňovska, měl šťastný konec. Muže, který tu chtěl odcizit benzín ze zaparkovaného vozu, zadrželi místní obyvatelé. Ačkoli pachatel díky pohotovosti místních nestačil benzín odčerpat, způsobil majitelce auta škodu ve výši dvaceti tisíc korun.

„Muž s policisty spolupracoval, ke krádeži benzínu se doznal a činu litoval. Policisté pak čtyřiatřicetiletému muži, který byl již v minulosti dvakrát ve výkonu trestu odnětí svobody, sdělili podezření ze tří trestných činů," sdělila mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Škody na autě jdou do desetitisíců

Pachatelé často majitelům aut způsobí velkou finanční škodu. „Výměna nádrže stojí od pěti do dvaceti tisíc korun v závislosti na typu auta. Levnější je oprava, ale ta například u naftových motorů není vůbec možná," přiblížil majitel libereckého autoservisu Tomáš Maryško.

Na internetu lze nalézt i návody na opravu svépomocí, jako při každém zásahu do auta by ale jeho majitel měl myslet především na bezpečnost.