Státní zástupkyně viní bývalé sociálnědemokratické radní Martina Seppa (doprava), Pavla Petráčka (sociální věci) a Zdeňka Bursu (ekonomika) z toho, že si nechali proplácet odměny i přesto, že již platil zákon o střetu zájmů, podle něhož uvolnění členové krajského zastupitelstva nemají nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností. Dotyční tak měli spáchat škodu ve výši 850 000 korun.

„Všechny peníze jsem už vrátil. Byl jsem dehonestován. Kauza mě v osobním životě velice poškodila. O střetu zájmů jsem nevěděl, nikdo z krajského právního oddělení mě nevaroval. Těžko jsem sháněl práci," hájil se u okresního soudu v Liberci ve středu dopoledne Pavel Petráček.
Podobně se bránili i další obžalovaní.

„Vy jste nevěděli o zákonu v souvislosti se střetem zájmů, který se mediálně tolik propíral? To byste ve své tehdejší funkci vědět měl, alespoň základní fakta jste měl znát, co vám přikazuje a podobně," oslovil soudce Richard Skýba dalšího z obžalovaných Martina Seppa.

„Jsem nepředpokládal, že je něco špatně, když jsem všude kolem viděl, jak vysocí politici pobírají odměny ve státních firmách a nic se nedělo," ospravedlňoval se Sepp. Také on už všechny peníze vrátil.

Třetí obžalovaný ve věci nelegálního pobírání odměn Zdeněk Bursa odmítl před soudem vypovídat. Soudce se musel spokojit s jeho dřívějším vyjádřením, jež poskytl policii.

Bývalý hejtman Stanislav Eichler a spol čelí obvinění kvůli tomu, že odměny schválili, případně podepsali. „Celé mi to přijde absurdní. Tehdy jsem hlasoval pro schválení vzorové smlouvy, ve které chyběly konkrétní jména. Nic špatného jsem neprovedl, přesto mám problém se etablovat na trhu práce. Je snad účelem celé kauzy, abychom skončili na pracovním úřadě?" Vypověděl Eichler.

Dodal, že o zákonu o střetu zájmů věděl. Tehdy mu totiž Krajská nemocnice Liberec přestala vyplácet odměny, které jakožto člen dozorčí rady pobíral.
„Proč jste tedy hlasoval pro zmiňovanou smlouvu?" Zeptal se soudce Skýba.

„Hlasoval jsem pro tu smlouvu z důvodu, aby těm, kterým odměna náleží, tak aby ji mohli na nějakém právním podkladě pobírat," vysvětlil Eichler.

Může za to právník?

Všichni obžalovaní před soudem několikrát zopakovali, že hlasovali a jednali na základě podkladů připravených právním oddělením.  Nikoho prý ani nenapadlo, že by ony podklady nebyly v souladu se zákonem. Hlavní líčení pokračuje do pátku. Rozsudek ale soudce nejspíš nevynese. Obžalováno je devět lidí z minulého sociálnědemokratického vedení Libereckého kraje a dva z vedení krajské společnosti Silnice LK. Dvěma bývalým radním hrozí za přijímání odměn až osmileté tresty. Ti, kdo to schválili, mohou jít do vězení až na pět let.