Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu na odvolání. „Je to samozřejmě úleva, kterou jsme ale zažili už několikrát, takže nechci být přehnaně optimistická," vyjádřila se k rozsudku jedna z obžalovaných, Zuzana Kocumová. „Vezměme si z toho ponaučení a, i když to třeba zpomaluje činnost samosprávy, je lepší si při rozhodování vyžádat další materiály," dodala.

Zastupitelé odhlasovali před deseti lety v dubnu nevýhodný prodej pozemků manželům Volavkovým. Podle obžaloby výrazně pod cenou. Jak však argumentovali obhájci, zda byla cena pozemků adekvátní, se nedokázali během šestiletých soudních tahanic shodnout ani znalci v oboru.
„Obžalovaní se shodně vyjadřovali, že nejsou odborníky a výtky opozičního zastupitele, který na cenu pozemků upozorňoval, považovali za politické," vysvětlila soudkyně.

Podle ní se sice zastupitelé nedopustili trestného činu, ale jejich postup nebyl správný. "Byly tam námitky opozičních zastupitelů týkající se ceny, vyjádření makléřů. Dle mého názoru se tím měli zabývat a neměli to podceňovat," dodala soudkyně. Bývalý primátor Jiří Kittner dnes u soudu uvedl, že šlo o běžnou majetkoprávní operaci, jakých zastupitelé projednávali desítky. Podklady byly podle něj standardní.

Město s nároky na náhradu škody odkázala soudkyně na civilní řízení.

Zastupitelé byli obžalováni z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozily až tři roky vězení. V případu se posuzoval obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Pro prodej hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Úředníci obžalováni nebyli.Okresní soud se kauzou zabýval počtvrté, před tím zastupitele dvakrát osvobodil a jednou potrestal tříměsíční podmínkou, rozhodnutí ale bylo pokaždé zrušeno.

Čtěte také: Soud odročen! Kauza Zeronik a Krenk stále pokračuje