„Obracíme se na případné svědky, kteří v časovém úseku od půlnoci z pátku 19. na sobotu 20. srpna do 15. hodiny dne 20. srpna zaregistrovali v okolí Jeřmanického potoka poblíž čistírny odpadních vod v Jeřmanicích jakoukoliv neobvyklou nebo podezřelou aktivitu, aby nás o ní neprodleně informovali. Kontaktovat nás mohou osobně na kterékoliv služebně Policie České republiky nebo telefonicky na naší bezplatné lince 158,“ vyzývá policejní mluvčí Ivana Baláková.

Událost zatím kriminalisté kvalifikují jako přečin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti, v rámci kterého provádějí důležité úkony trestního řízení. Ty mimo jiné zahrnují i vyžádání znaleckých posudků odebraných vzorků vody a uhynulých ryb. Na jejich výsledky se momentálně čeká.

V chovném revíru na Mohelce a v Jeřmanickém potoce došlo k úhynu stovek ryb.
Stovky mrtvých ryb a tisícové škody. Viníka otravy Mohelky hledá kriminálka

Čekají i členové Českého rybářského svazu, kteří dosud neupřesnili výši škody, která úhynem ryb vznikla. „Přišli jsme o několik generací ryb, převážně pstruha obecného, od ročků a dvouročků, přes generační ryby, které tak již bohužel na svět nepřivedou své potomstvo. Mezi uhynulými rybami byl také lipan podhorní, vranka obecná a další druhy. Škoda je o to bolestivější, že biologická hodnota těchto původních druhů ryb je nenahraditelná,“ popsal krátce po události Jan Skalský z Českého rybářského svazu, Severočeského územního svazu.

Podle předběžného odhadu rybářů se škody pohybují v řádech desítek tisíců korun a možná i statisíců.