Sedmnáctiletý kluk leží na zemi schoulený do klubíčka. Muži nad ním do něj surově kopou. Do těla, do hlavy. A když se ho zastane kamarád, bere si ho pěkně jeden z útočníků do parády taky. Kolem chodí lidé a nikdo nepomůže, zatímco útočníci trestají bezvládné kluky celých deset minut za to, že si dovolili nemít cigarety.

To je přesný průběh incidentu, k němuž došlo v sobotu před šestou hodinou večer před restaurací Luxor na Střelnici v České Lípě. Policisté už po agresorech pátrají a žádají svědky konfliktu o pomoc.

Pěsti a kopance

„Dva sedmnáctiletí mladíci zde s o rok starším kamarádem procházeli a měli namířeno na Slovanku, kde probíhal basketbalový turnaj. U Luxoru na ně začali pokřikovat dva neznámí muži a chtěli po nich cigarety. Jakmile jim odpověděli, že nemají, dvojice se na jednoho z nich vrhla," potvrdila českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Útočníci pak pěstmi srazili chlapce k zemi a začali do něj surově kopat. Jeho stejně starý kamarád se nevydržel jen koukat a muže okřikl. V ten moment si muži rozdělili práci a jeden z nich si to šel s mladíkem „vyříkat". I on skončil na zemi a zmohl se jen na to, aby si před sprškou ran a kopanců chránil hlavu.

Nikdo jim nepomohl

Neuvěřitelné je, že během zhruba deseti minut, co si útočnici vybíjeli vztek, prošlo kolem šest dospělých lidí. Všichni se otáčeli, ale pomoc nikdo z nich nepřivolal. „Nechceme, aby se běžní lidé konfrontovali s násilníky. Významnou pomocí je i to, když zavolají policisty. Tím velmi pomohou tomu, že podobný konflikt neskončí těžkým ublížením na zdraví nebo smrtí napadeného," apeluje Ivana Baláková.

Tentokrát mladíci měli štěstí. Z napadení vyšli ještě relativně dobře. Poté, co je útočníci nechali na pokoji, došli ještě na Slovanku na zápas, který ale nedokoukali. Udělalo se jim špatně a museli vyhledat lékaře. „Žádné vnitřní zranění neutrpěli, z útoku si odnesli ale četné pohmožděniny po celém těle a obličeji," upřesnila Ivana Baláková.

Po násilnících nyní policisté pátrají. Podle informací Českolipského deníku jimi údajně měli být dva Romové. To ale policie nechtěla komentovat.

„Útočníkům je mezi 25 a 30 lety. Jeden z pachatelů má krátké černé vlasy a je zhruba 185 centimetrů vysoké štíhlé postavy. Na sobě měl šedou mikinu a rifle. Druhý muž by měl mít vypracovanou svalnatou postavu a měřit přibližně 165 centimetrů, rovněž má krátké černé vlasy. Oblečený byl do šedého trika a riflí," upřesnila Ivana Baláková.

Ta doplnila, že sebemenší postřeh svědků jak k upřesňujícímu popisu pachatelů, tak k jejich pohybu po České Lípě během víkendu policistům pomůže. „Veřejnost se může obrátit na každou služebnu policie, známou linku 158 nebo na přímé telefonní číslo 974 471 259," dodala Ivana Baláková.

KOMENTÁŘ AUTORKY ČLÁNKU

Ne vždy platí mlčeti zlato

Útočníci byli Romové. Holá věta, která dokáže vyvolat řadu reakcí, včetně těch nenávistných a sprostých. Holá věta, která se může stát rozbuškou zvlášť, když oběťmi byli obyčejní bílí kluci, kteří šli jen náhodou kolem. Tak proč jsme ji použili? Kromě toho, že se jedná o potvrzenou informaci, je postavené na hlavu, že policie někoho hledá a nemůže na plná ústa říct koho. Obvinili by ji, že vyvolává rasovou nesnášenlivost.

Kolik ale asi po České Lípě chodí mužů, kteří mají krátké černé vlasy, měří metr osmdesát, oblečou si rifle a šedou mikinu? Nikdo z těch stovek, které odpovídají popisu, ale asi v sobotu u Luxoru nebyl. Pokud chci pomoci, musím přesně říct, co chci. A to by policie, pokud chce dopadnout pachatele, měla.

Ale nemlčí jen policie. Mlčeli i „bílí", kteří šli kolem kluků, když do nich kopali. Nikdo z nich nesáhl do kapsy pro telefon, aby za rohem v bezpečí zavolal pomoc, když ji někdo hodně potřeboval. To, že napadení kluci měli štěstí, je jen náhoda. Mohli dopadnout mnohem hůř. Příště místo nich může ležet na zemi kdokoliv z nás nebo naše děti. Bezmocní a plní strachu. Nemuseli by se už ale zvednout, kdyby zase šel někdo jen okolo.